Filistin'de Ýsrail zulmü tekerrür ediyor! 1948 Nekbe'den günümüze: Hedef 'toprak hýrsýzlýðý'
ABONE OL

Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim 2023'ten bu yana defalarca yerlerinden edilen ve sürgüne zorlanan Filistinliler, 1948'de olduðu gibi, Ýsrail soykýrýmýndan kaçmak için aldýklarý birkaç parça eþyayla yollara düþtü ancak bu sefer topraklarýna "geri dönüþün daha yakýn ve hýzlý olacaðýný" umuyor.

Birleþmiþ Milletlerin (BM) iþgalin sona erdirilmesi taleplerine raðmen Filistinliler, Ýsrail'in soykýrým ve etnik temizlik politikalarýný sürdürdüðü bir yýldýr evlerine dönemedi. Filistinlilerin nesillerdir etkisini hissettiði zorla yerinden edilme sürecinin neden olduðu acý, kayýp ve maðduriyet, uluslararasý toplumun Filistinlilerin çaðrýlarýna kulaklarýný týkadýðý mevcut tabloda endiþe kaynaðý olmayý sürdürüyor.

Ýsrail'in resmi açýklamalarýnda "güvenli" olarak ilan ettiði yerlere ulaþan Filistinliler, burada da Ýsrail'in acýmasýz ve benzeri görülmemiþ saldýrýlarýyla karþý karþýya kalýyor ve korkunç katliamlar yaþanýyor.

BM'nin defalarca "Gazze'de güvenli yer olmadýðýný" belirtmesi, Gazze'deki hükümetin de "güvenli bölge söylemlerinin yalan ve aldatmacadan ibaret" olduðunu vurgulamasýna raðmen Ýsrail, Filistinlileri güvenli olduðunu iddia ettiði bölgelere göçe zorluyor.

"ZORUNLU GÖÇ TRAJEDÝSÝ TEKRARLANIYOR"

Nekbe'nin tanýklarýndan Süleyman Ebu Semra, "En temel insan haklarýndan olan yaþama hakkýnýn güvence altýna alýndýðý bir dönemde, Filistinliler, aylardýr güvenli bir yer arayýþýnda. 1948'deki Nekbe'yi yaþadým. Zorla tehcir trajedisi, uluslararasý toplumun gözleri önünde tekrarlanýyor." dedi.

Çadýrda zor insani þartlar altýnda hayat mücadelesini sürdüren 80'li yaþlardaki Ebu Semra, 1948'deki trajedinin etkilerinin hala kendisini rahatsýz ettiðini söyledi.

Ebu Semra, "Bugün ayný korkularý ve 1948'de yaþadýðýmýz göç manzaralarýný insan haklarý çaðýnda yeniden yaþýyoruz. O günle bugün arasýndaki tek fark, bugünkü tehcirin insan haklarý çaðýnda yaþanýyor olmasý." diye konuþtu.

"FÝLÝSTÝNLÝLER YAÞAM HAKKI ÝÇÝN MÜCADELE EDÝYOR"

Tarihin tekerrür ettiðini vurgulayan Ebu Semra, þunlarý söyledi:

"Filistinliler, artýk en temel haklarý olan yaþam hakký için mücadele veriyor. 1948'de göç edenler, naylon ve kumaþtan yapýlmýþ çadýrlarda yaþýyordu, bugün de aynýsý yaþanýyor. Mesela, Gazze kentinin batýsýndaki Þati Mülteci Kampý çadýrlardan oluþuyordu. Bir süre sonra Filistinliler, kendilerini kýþ koþullarýndan korumak için çadýrlarýn üzerini çinkolarla kaplamak zorunda kaldýlar. Daha sonra duvarlar ve beton çatýlar inþa etmeye baþladýlar ve sonunda evler kurdular."

"1948'DEKÝ ZORUNLU GÖÇÜN HEDEFÝNDE TOPRAK HIRSIZLIÐI VARDI"

Nekbe'nin bir diðer tanýðý Macid Belavi de "1948'deki zorunlu göçün hedefinde toprak hýrsýzlýðý vardý." dedi.

Belavi, "Ýnsanlarý vatanlarýndan ve topraklarýndan zorla çýkardýlar, evleri buldozerlerle yýktýlar. Köy ve þehirlere Ýbranice isimler verdiler. Boþaltýlan köylere oradaki Filistin varlýðýný yok etmek için Ýbranice isimler verildi." diye konuþtu.

FÝLÝSTÝNLÝLERÝN EN BÜYÜK KORKUSU, GEÇMÝÞTE OLDUÐU GÝBÝ YÝNE "TOPRAKLARININ ÇALINMASI"

"Topraklarýnýn çalýnmasý", özellikle son dönemde Ýsrail'in Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki soykýrým ve etnik temizlik faaliyetlerini yoðunlaþtýrmasýnýn ardýndan, Filistinlilerin en büyük korkularýndan biri.

Bu korkular, Ýsrail'in evleri ve yerleþim bölgelerini patlatarak yaþanmaz hale getirme politikasýyla daha da artýyor.

Ýsrail'in Gazze Þeridi'ne yönelik saldýrýlarýnda birinci yýl geride kalýrken, Ýsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya'da yaþayan Filistinlilere, evlerini tahliye etmeleri ve derhal Gazze'nin güneyindeki Mevasi bölgesinde bulunan sözde "güvenli insani bölge"ye geçmeleri çaðrýsý yaptý.

Bu adým, Ýsrail'in Gazze'nin kuzeyini boþaltmak ve bölgeyi tamamen kuþatma altýna almak için "generallerin planý"nýn gizlice uygulandýðýna iþaret ediyor. Bu plana göre, Filistinli direniþ gruplarý, ölüm veya teslim olma seçenekleriyle karþý karþýya býrakýlacak.

Ýsrail ordusunun güvenli olduðu iddiasýyla yönlendirdiði Gazze'nin güney bölgelerine göç eden Filistinliler, çadýrlar kurarak hastaneler, okullar, hapishaneler, saðlýk merkezleri ve oyun parklarý gibi yerlerde yaþamaya mecbur kaldýlar. Filistin hükümeti, evsiz kalan, gýda, su ve ilaç sýkýntýsý yaþayan Filistinlilerin durumunu "felaket" olarak nitelendirdi.

Bu bölgelerde Ýsrail ordusu, defalarca çadýrlarý ve barýnma merkezlerini hedef alarak yüzlerce kiþinin ölümüne ve yaralanmasýna yol açtý. Bu korkunç katliamlar, BM ve uluslararasý toplum tarafýndan kýnandý.

GAZZE'NÝN KUZEYÝNDEKÝ FÝLÝSTÝNLÝLERÝ GÖÇE ZORLAMA PLANI

Ýsrail ordusu, 7 Ekim'de Gazze'nin kuzeyindeki 3 bölgeyi boþaltmaya baþladý. Bu adýmýn, daha önce Ýsrail basýnýna yansýyan ve "generallerin planý" olarak bilinen, Ýsrailliler için yerleþim yeri hazýrlýðý yapmak amacýyla Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilmesi adýna atýldýðý düþünülüyor.

Ýsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 7 Ekim'de sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada, Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya'daki Filistinlilere uyarýda bulunarak, boþaltýlmasý istenilen bölgelerin haritasýný paylaþtý.

Filistinlilere Gazze'nin güneyindeki Mevasi bölgesine gitme çaðrýsý yapan Adraee'nin paylaþtýðý haritanýn, Ýsrail ordusunda eski Operasyonlar Bölümü Baþkaný General Giora Eiland'ýn giriþimiyle hazýrlanýp hükümete sunulan Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine iliþkin "generallerin planýna" benzerliði dikkati çekti.

Ýsrail hükümeti, geçen ay basýna yansýyan plana iliþkin bir açýklama yapmazken, Ýsrail devlet televizyonu KAN'ýn haberinde eylül ayýnda kabinenin bu planý incelediði duyuruldu.

Ýsrail ordu radyosunda, 6 Ekim'de çýkan haberde ise Ýsrail ordusunun Cibaliya'ya baþlattýðý kara saldýrýsýyla "generaller planý" arasýnda bir baðlantýnýn bulunmadýðý iddia edildi.

Haberde, "Bu askeri bir operasyondur ve siyasi süreçten tamamen ayrýdýr. Bu aþamaya kadar siyasi düzeyde Gazze Þeridi'nin kuzeyinde herhangi bir siyasi planýn uygulanmasýyla ilgili karar verilmedi." ifadesi kullanýldý.

Ýsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 126 Filistinli öldü, 98 bin 117 Filistinli yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Soykýrýmcý Ýsrail Gazze'de 2 mülteci kampýna saldýrdý! Çok sayýda Filistinli þehit oldu

Ýsrail Lübnan'da kana doymuyor

Ýsrail ile tüm diplomatik iliþkileri kestiler