Bakanlýk, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun Likud Partisi'nden Ýsrail Meclisi üyesi olan Avichai Boaron'un "Ýbrahim Camisi'nin kontrolünün tamamen ele geçirilmesi ve caminin Yahudileþtirilmesine" yönelik sözleri üzerine yazýlý açýklama yapýldý.
Boaron'un açýklamalarýnýn, "Filistin halkýnýn sahip olduðu Ýslami bir vakýf olarak uluslararasý alanda tanýnan bu kutsal Ýslami mekaný ele geçirmek için ciddi bir þekilde çalýþan iþgal hükümetinin tehlikeli, sistematik politikasýnýn eseri olduðuna" iþaret edildi.
Açýklamada, uluslararasý insan haklarý ve dünya mirasýyla ilgili uluslararasý kurumlara, "Ýbrahim Camisi'nin kimliðini tehdit eden bu planlarýn uygulanmasýna kararlýlýkla karþý durmalarý ve iþgale engel olmalarý" çaðrýsýnda bulunuldu.
Ýsrail Meclisi üyesi Boaron, yerel basýnda yer alan açýklamalarýnda, "Ýbrahim Camisi'nin arazisinin 1967'ye takýlýp kalmayacaðýný, camiyi tamamen ele geçirmek ve Yahudileþtirmek için sadece iki yýl daha fýrsatlarý olduðunu" ifade etmiþti.
Ýþgal altýndaki Doðu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nýn çevresi olarak kabul edilen El Halil kentindeki Harem-i Ýbrahim, Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevi ile Mescid-i Aksa'dan sonra en kutsal dördüncü cami kabul ediliyor.
Caminin altýnda yer alan maðarada Hazreti Ýbrahim ve eþinin kabirlerinin yaný sýra Hazreti Ýshak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve eþlerinin mezarlarý bulunuyor.
Ýsrail'in 1967'den beri iþgal altýnda tuttuðu Batý Þeria'nýn El Halil kentinde bulunan cami, 25 Þubat 1994'te sabah namazýný kýlan Müslümanlarýn üzerine ateþ açan Baruch Goldstein adlý Yahudi fanatiðin eyleminden sonra kapatýlmýþ ve yeniden açýldýðýnda ise yarýsýndan fazlasý Yahudilere tahsis edilmiþ þekilde ikiye bölünmüþtü.
Tarihe "El Halil Camii (Harem-i Ýbrahim) Katliamý" olarak geçen saldýrýda 29 Filistinli hayatýný kaybetmiþ, 150'den fazla kiþi yaralanmýþtý.
Caminin bölünmesinin ardýndan, Hazreti Ýshak ve eþinin bulunduðu kabirler Müslümanlara ayrýlan kýsýmda kalmýþ, diðerleri ise Yahudilere ayrýlan ve sinagoga çevrilen bölümlerde býrakýlmýþtý.
Bölünmüþ kýsýmlar yýlda onar gün karþýlýklý olarak Müslüman ve Yahudi ziyaretçilere açýlýyor. Buna göre, Yahudilerin dini bayramlarýnda cami olan kýsým Yahudilere, Müslümanlarýn dini bayramlarýnda da sinagog kýsmý Müslümanlara tahsis ediliyor.