KKTC Baþbakaný Üstel, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz ile bir araya geldi.
Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'ndeki görüþme öncesinde basýn mensuplarýna konuþan Üstel, Ankara'da bulunmaktan memnuniyet duyduðunu belirterek, "Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, üç sene arka arkaya, önce Birleþmiþ Milletler (BM) 77. Genel Kurulu'nda ve BM 78. Genel Kurulu'nda Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyetini tanýyýn diye dünyaya çaðrýlarý oldu. Bunun üzerine Azerbaycan, KKTC Cumhurbaþkaný ve beni Baþbakan olarak, biz ilk defa üçüncü bir ülkede devlet protokolüyle karþýlandýk." diye konuþtu.
KKTC'nin Azerbaycan ile hem sosyal, hem ekonomik, hem de kültürel iliþkilerinin baþladýðýný söyleyen Üstel, BM 79. Genel Kurulu'nda da KKTC'nin tanýnmasýna yönelik çaðrý yapan Cumhurbaþkaný Erdoðan'a teþekkür etti.
Üstel, "Bu doðrultuda, biz KKTC'nin gerek ekonomisini gerekse ihtiyaç duyduðu büyük projeleri, gerekse altyapý çalýþmalarýný daha iyi bir noktaya getirmek için ve dünyadaki yerimizi güçlü hale getirmek için, KKTC için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." diye konuþtu.
Bütün baskýlara ve izole etmelere raðmen, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz ile imzalanan "Ýktisadi, Mali Ýþbirliði Protokolü" çerçevesinde Türkiye ile KKTC'yi bulunduðu yerden daha iyi noktaya getirmek için çalýþtýklarýný kaydetti.
Üstel, "Ýnanýyorum ki, ilerleyen günlerde bütün bu olumsuzluklara raðmen Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti dünyada hak ettiði yeri alacaktýr. Bütün bu olumsuz geliþmelere raðmen biz ana vatanýmýzla tam yol ileriye yol alýyoruz. Hemen Akdeniz'in göbeðinde ve KKTC'nin komþu tarafý Güney Kýbrýs'la barut fýçýsý olurken ve Ýsrail-Filistin-Gazze savaþý bütün þiddetiyle devam ederken, þimdi geniþleyerek Lübnan'a sýçrarken, oradaki soykýrým devam ederken, çoluk çocuk, kadýn, yaþlý demeden bombalar altýnda insanlar can verirken maalesef dünya bunu izliyor. Ne Güvenlik Konseyi sesini çýkarýyor, ne de asli görevi olan Birleþmiþ Milletler, ne de Avrupa Birliði." ifadelerini kullandý.
Sadece Türkiye'nin bu konuda yardým elini uzattýðýna dikkati çeken Üstel, 1974 öncesinde Kýbrýs halkýnýn da bu durumlarý yaþadýðýný hatýrlatarak, benzer baský ve zulmün Rumlar tarafýndan da yapýldýðýný söyledi.
Üstel, "Filistin'den bir tek farkýmýz vardý. Bizim ana vatanýmýz Türkiye Cumhuriyeti vardý. 20 Temmuz 1974 Barýþ Harekatý'ndan sonra, barýþýn ülkeye gelmesiyle, hem Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nde yaþayan Türk insanýmýz huzura, güvene, barýþa ulaþmýþ hem de Güney Kýbrýs'a barýþ kazandýrmýþtýr." dedi.
KKTC'nin giriþimleri, imzaladýðý protokoller ve yapacaðý çalýþmalar sayesinde mevcut ekonomik sýkýntýlarýn zamanla aþýlacaðýný belirten Üstel, þunlarý söyledi:
"Çünkü hükümete geldiðimiz gün öncelikle Cumhurbaþkaný Yardýmcýmla hep yarým kalan projelere öncelik vereceðimizi söyledik. Sayýn Cumhurbaþkaný Yardýmcýmla yarým kalan projeleri birer birer Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ne kazandýrmaya devam ediyoruz. Önce Ercan Havalimaný'ný, sonra otoyollarýmýzdaki onca kavþaklarýnýn temelini attýk ve onun üzerine de ihtiyaç duyulan altyapý projelerini birer birer ülkemizde gerçekleþtiriyoruz. Ekonomik þartlarýmýzý ve yaþayan insanýmýzýn daha rahat ve daha güvenli yaþamasý için elimizden gelen bütün çabayý sarf ediyoruz."
Üstel, bunlarýn yaný sýra, Ulusal Birlik Partisi'nin 23. Kurultayý'nýn düzenlendiðini hatýrlatarak, "11 bin insanýn katýlýmýyla, oy kullanýmýyla, yüzde 66'lýk, tekrar beni Ulusal Birlik Partililer hem Ulusal Birlik Partisi'nin genel baþkaný hem de baþbakan olarak koalisyon ortaklarýmýzla yolumuza devam etmeyi öngördüler." diye konuþtu.