'Filistin'i tanýmalýyýz' dedi ve ekledi: Fransa, adalet ve hukuk tarafýnda yer almýyor
ABONE OL

Aþýrý solcu Boyun Eðmeyen Fransa Hareketinden (LFI) milletvekili Autain, Ulusal Meclis'te yaptýðý açýklamada, Ýsrail'in saldýrýlarý nedeniyle dün 9'u çocuk olmak üzere 24 Filistinlinin hayatýný kaybettiðini anýmsattý. Autain, "Ýsrail, uluslararasý hukuku her gün biraz daha fazla çiðniyor." ifadesini kullandý.

Fransa Dýþiþleri Bakanlýðýnýn, Gazze Þeridi'nden roket atýlmasýný kýnandýðýný hatýrlatan Autain, Filistinlilere yönelik saldýrýdan ise sadece endiþe duyulduðunu aktardý. Autain, "(Fransa) Ýsrail'in hakimiyetini ve 'apartheid' sistemini pekiþtirmeyi hedefleyen aþýrý saðcý hükümetin emrinde olan ordunun (Filistin) halkýna yönelik þiddetini kýnayacak kelime bulamýyor." diye konuþtu.

Fransa'nýn adalet ve hukuk tarafýnda yer almadýðýný ifade eden Autain, Ýsrail ve Filistinlilerin barýþa eriþebilmesi için adalet ve hukukun olmasý gerektiðini söyledi. Autain, Fransa'nýn tavrýný deðiþtirmesi ve Filistin devletini tanýmasý gerektiðini belirtti.

Bunun üzerine Turizmden Sorumlu Devlet Bakaný Jean-Baptiste Lemoyne ise barýþýn saðlanmasý için taraflarýn provokasyondan kaçýnmasý gerektiðini kaydetti. Doðu Kudüs'te Þeyh Cerrah Mahallesi'nde yaþayan Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin iyi bir þey olmadýðýný kaydeden Lemoyne, barýþý tesis etmek için elinden geleni yaptýklarýný dile getirdi.

- Kudüs ve Gazze'deki olaylar

Ýþgal altýndaki Doðu Kudüs, Þeyh Cerrah Mahallesi'nde yaþayan Filistinlilere zorunlu göç tehdidi nedeniyle gergin günlere sahne oluyor. Ýsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki saldýrýlarý da kutsal kentteki gerilimi týrmandýrýyor.

Ýsrail polisi, 7 Mayýs'ta yatsý namazý sýrasýnda Mescid-i Aksa'yý basarak cemaate plastik mermi ve ses bombalarýyla müdahale etmiþti. Bölgede tansiyonu artýran saldýrýda 205 Filistinli yaralanmýþtý. Ýsrail polisi, dün sabah da fanatik Yahudilerin baskýnýný önlemek için Mescid-i Aksa'da nöbet tutan Filistinlilere göz yaþartýcý gaz, plastik mermi ve ses bombalarýyla saldýrmýþ, olayda 331 kiþi yaralanmýþtý.

Filistin Saðlýk Bakanlýðý, Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýsýnda ise 9'u çocuk 20 Filistinlinin þehit olduðunu duyurmuþtu.