Filistinli Gazeteci Alhelou dünyaya Filistin dersi verdi: Orasý özgür deðilse kimse özgür deðildir
ABONE OL

Kuzey Makedonya'nýn baþkenti Üsküp'te katýldýðý etkinlik kapsamýnda Ýsrail'in Gazze'de uyguladýðý soykýrýma yönelik açýklamalarda bulunan Alhelou, "Filistinli gazeteciler sessizlerin sesidir." dedi.

Alhelou, Batý medyasýnýn genellikle Ýsrail yanlýsý ve tek taraflý olduðunu ve bu yüzden Filistinlilere iliþkin geliþmeleri ele almanýn kendileri için çok þey ifade ettiðini, Gazze'deki soykýrýmýn 1 yýl önce baþlamadýðýný, 76 yýldýr zulme maruz kaldýklarýný belirtti.

Yaþananlarý dünyaya duyurmaya çalýþmanýn kendileri için ahlaki bir yükümlülük olduðunu vurgulayan Alhelou, "Çok sayýda meslektaþýmýzý kaybettik. Ýsrail, Filistinlilerin söylemlerini sansürlemeye, kýsýtlamalar getirmeye ve medyaya yayýn yasaðý uygulamaya çalýþtý, bu nedenle Gazze'ye yabancý gazetecilerin giriþini engelledi." diye konuþtu.

Alhelou, Ýsrail'in Gazze'yi dünyanýn en büyük toplama ve her türlü katliamý gerçekleþtirdiði imha kampýna dönüþtürdüðünü kaydederek, Üsküp'te insanlarýn Gazze'deki Filistinlilerin acýlarýný önemsediðini gördüðünü aktardý.

"GAZZE'YÝ YIKILMADAN ÖNCE GÖRDÜÐÜM ÝÇÝN ÞANSLIYIM"

Meselenin siyasi deðil tamamen insani olduðuna dikkati çeken Alhelou, Ýsrail'in Filistinli Hristiyanlarý da öldürdüðünü, kilise, cami, üniversite, fýrýn ve hastaneleri yerle bir ettiðini anlattý.

Gazze'de doðduðunu ve doðduðu topraklarý üzüntü içinde terk etmek zorunda kaldýðýný dile getiren Alhelou, "Birleþmiþ Milletler (BM) okullarýnda eðitim gördüm. Sevdiklerimi, kýz kardeþimi, yeðenlerimi, kuzenlerimi kaybettim. Tamamen yýkým. Gazze'nin güzelliklerini haberleþtiren son gazeteciydim. Sembolik yapýlar, turistik yerler ve tarihi yerler vardý. Ne yazýk ki sonsuza dek yýkýlan Gazze hakkýnda yaptýðým belgesel filmimin sonuna geldim." ifadelerini kullandý.

Alhelou, "Geçtiðimiz aralýk ayýnda bir Ýsrail F-16 savaþ uçaðý kýz kardeþimin evini bombaladý ve kýz kardeþim ile 6 çocuðu öldü ve hala enkaz altýndalar. Geçen yaz onlarý ziyaret ettiðim ve Gazze'yi yýkýlmadan önce gördüðüm için þanslýyým." dedi.

Ýsrail'in sivilleri öldürdüðüne ve saldýrýlarýný meþrulaþtýrdýðýna iþaret eden Alhelou, þöyle devam etti:

"Ýsrail esirleri umursamýyor. Ýsrail Gazze nüfusunu etnik olarak temizlemek istiyor. Gazze'nin demografisini beðenmiyor. Gazze'de 2,5 milyon insan yaþýyor. Ýsrail, Filistinlilerin kararlýlýðýndan rahatsýz çünkü biz hiçbir yere gitmiyoruz. Ýnsanlarýn kendi kaderlerini tayin etme hakký var ve özgürlük için mücadele ediyorlar. Bu fedakarlýklar boþa gitmemeli. Ýsrail'in lekelenmiþ imajýný parlatamayacaðýndan eminiz çünkü sonsuza dek bir soykýrýmý meþrulaþtýrmak için yalanlar ve sahtecilik kullanan bir ülke olarak bilinecek."

"TARÝH SÝZE MERHAMET GÖSTERMEYECEK"

Alhelou, soykýrýmýn yýl dönümü kapsamýnda dünyaya mesaj iletmek istediðini aktararak, "Mesajým þu ki; bizi acýnacak þekilde hayal kýrýklýðýna uðrattýðýnýz. Soykýrýmý durdurabileceðinizi, Ýsrail'e ateþkes saðlanmasý için baský uygulayabileceðinizi biliyoruz ancak iki yüzlüsünüz, çifte standartlarýnýz var." diye konuþtu.

Ýsrail'in kendini maðdur olarak göstermeye çalýþtýðýný kaydeden Alhelou, "Biz maðduruz. Gün be gün katlediliþimizi izliyorsunuz ancak tarih size merhamet göstermeyecek." deðerlendirmesinde bulundu.

Alhelou, Filistin'e destek protestolarýna devam eden dünya milletlerine saygý ve hürmetlerini ileterek, "Filistin halkýnýn özgürlüðü olmadan dünyanýn özgürlüðü eksiktir." dedi.