Filistinli 14 grubun üst düzey temsilcileri, 21 Temmuz'da Çin'in baþkenti Pekin'de baþlayan uzlaþma görüþmeleri sonrasý, 23 Temmuz'da, aralarýndaki bölünmüþlüðe son vermeyi ve birlik oluþturmayý amaçlayan "Pekin Diyaloðu"nu imzaladý.
Ýmzalanan bildiride, Filistinli tüm gruplarýn fikir birliðine dayalý ve mevcut Filistin temel yasasýna uygun geçici ulusal uzlaþý hükümeti kurma niyeti vurgulandý.
Bildiride, Filistin Kurtuluþ Örgütü (FKÖ) bünyesinde tüm gruplarý kapsayan ulusal birliðin saðlanmasý konusunda mutabýk kalýndý.
Birleþmiþ Milletler (BM) kararlarýna uygun olarak baþkenti Kudüs olan baðýmsýz bir Filistin Devleti kurmak ve Batý Þeria, Kudüs ve Gazze dahil olmak üzere, Filistin topraklarýnýn bütünlüðünün korunmasý kararý alýnan bildiride, BM öncülüðünde, bölgesel ve uluslararasý katýlýmla bir konferansa ihtiyaç duyulduðu aktarýldý.
Çin Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Mao Ning, aralarýnda Fetih Hareketi ve Hamas'ýn da bulunduðu Filistinli gruplarýn, Çin'in baþkenti Pekin'deki görüþmelerin ardýndan imzaladýklarý bildiriyle geçici uzlaþý hükümeti kurma niyetlerini vurguladýðýný bildirdi.
- "FETÝH HAREKETÝ, AÐIRLIÐINI DÝYALOÐUN BAÞARIYA ULAÞMASI YÖNÜNDE KOYDU"
Fetih Hareketi Devrim Konseyi Üyesi Teysir Nasrullah, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, hareketinin bu diyalogu baþarýya ulaþtýrmak için elinden geleni yaptýðýný belirterek, aðýrlýðýný baþarýsýzlýða uðramamasý yönünde koyduðunu ve maddelerinin uygulanmasýný beklediklerini söyledi.
Nasrullah, hareketin liderlik kadrosunun Çin'e giden delegasyonunun dönüþünü beklediðine dikkati çekerek, liderliðin son rötuþlarý yapacaðý, gruplarýn genel sekreterleriyle toplantý tarihlerini belirleyeceði ve Pekin Diyaloðu'nun tüm maddelerinin uygulanmasý konusunda anlaþmaya varmak için bir zaman çizelgesi belirleyeceðini ifade etti.
Diyalogun sonuç bildirgesinde yer alan geçici uzlaþý hükümetinin kurulmasýna iliþkin ise Nasrullah, "Uzlaþý hükümetinin kurulmasý, Ýsrail'in bu saldýrýlarýnýn durdurulmasýna baðlý. Zira kurulsa bile, Batý Þeria'da ve Gazze'de çalýþma yapamaz." dedi.
Nasrullah, uluslararasý toplumun, kurulmasý muhtemel hükümeti tanýmasý konusunda da bir netlik olmadýðýna iþaret ederek, Hamas ve Ýslami Cihad hareketlerinin FKÖ bünyesine katýlýmlarýnýn da FKÖ iç tüzüðünü kabul etmelerine baðlý olduðu ve FKÖ'nün her zamankinden daha hazýr olduðunu vurguladý.
- HAMAS: DÝYALOÐUN UYGULANMASINI UMUYORUZ
Hamas'ýn Uluslararasý Ýliþkiler Ofis Baþkaný Musa Ebu Merzuk, "Uzlaþýnýn uygulanmasýný ve öncekiler gibi kaðýt üzerinde kalmamasýný ümit ediyoruz." dedi.
Çin'deki toplantýda konuþan Ebu Merzuk, 7 Ekim Aksa Tufaný'nýn, ulusal, bölgesel ve uluslararasý düzeyde çok þeyi deðiþtirdiðine iþaret ederek, Pekin'deki toplantýda "tarihi anlar" yaþandýðýný ve imzaladýklarý bildiriyi uygulamaya geçirme konusunda baþarýlý olunmasý temennisini ifade etti.
Ebu Merzuk, kaðýt üzerinde kalan eski uzlaþý anlaþmalarýna dikkati çekerek, bu bildirinin de öncekiler gibi olmamasýný istediklerini vurguladý.
- ÝSLAMÝ CÝHAD: ÝSRAÝL'Ý TANIMAYI KABUL ETMÝYORUZ
Filistin Ýslami Cihad Hareketi Siyasi Büro Üyesi Ýhsan Ataya ise yaptýðý açýklamada, hareketin, "Ýsrail'in tanýnmasýný açýkça veya zýmnen içeren her türlü formülü reddediyoruz" ifadesini kullandý ve "gaspçý iþgal rejiminin" meþruiyetinin tanýnmasýna yol açacak uluslararasý kararlarý öngören hiçbir formülü dahil kabul etmediklerini vurguladý.
Ataya, Ýslami Cihad Hareketi'nin FKÖ'den Ýsrail'i tanýma kararýný geri çekme talebinde bulunduðu belirterek, hareketin, soykýrýma karþý mücadeleyi ve Filistin davasýný tasfiye etme planlarýný yönetecek bir acil durum komitesi veya acil durum hükümeti kurulmasý çaðrýsýnda bulunduðunu kaydetti.
- FÝLÝSTÝN ULUSAL GÝRÝÞÝM HAREKETÝ: ASIL MESELE UYGULAMAK
Filistin Ulusal Giriþim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi yaptýðý açýklamada, "Pekin Diyaloðu, soykýrým, ilhak, yerleþim ve Yahudileþtirme suçlarý karþýsýnda Filistin ulusal birliðinin saðlanmasýna yönelik önemli, ileri ve ciddi bir adýmý temsil ediyor." dedi.
Bergusi, diyaloðun, "Moskova toplantýsýnda elde edilenler üzerine inþa edildiðini, ancak derhal uygulanmasý gereken spesifik ve somut adýmlarýn ayrýntýlarýný içerdiðini" de dikkati çekti.
Diyaloðun öneminin, Filistinli gruplarýn Batý Þeria, Kudüs ve Gazze Þeridi'nin birlikteliðini teyit etmesinde yattýðýna iþaret eden Bergusi, bunun ABD ve Ýsrail'in Filistin davasýna iliþkin komplolarýný bertaraf edeceðini vurguladý.
Bergusi, asýl meselenin bu diyaloðun hükümlerinin uygulanmasý olduðuna dikkati çekerek, Filistin halkýnýn laf deðil, fiil istediðini kaydetti.
- FÝLÝSTÝN HALK PARTÝSÝ: SONUÇLAR FÝLÝSTÝN HALKININ BEKLENTÝLERÝNÝ KARÞILAMIYOR
Filistin Halk Partisi Siyasi Büro Üyesi Fehmi Þahin, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Pekin Diyaloðu'nun sonuçlarýnýn, "9 aydan uzun süredir kanlý bir savaþa maruz kalan Filistin halkýnýn isteklerini -gerektiði gibi- yansýtmadýðýný" söyledi.
Þahin, Filistin halkýnýn beklentisinin bölünmüþlüðün derhal sonlandýrýlmasý ve somut adýmlarýn atýlmasý yönünde olduðuna dikkati çekerek, Hamas ve Ýslami Cihad'ýn FKÖ bünyesine derhal katýlmalarý noktasýnda ciddi bir çaba ortaya koyduklarýný belirtti.
Çin, 21 ve 22 Temmuz'da Fetih Hareketi ve Hamas baþta olmak üzere Filistinli gruplarýn katýldýðý, "kapsamlý bir ulusal toplantýya" ev sahipliði yapmýþtý.
Filistin arenasý, hem siyasi hem de coðrafi bölünmeden muzdarip. 2007'den bu yana, Hamas Gazze Þeridi'ni yönetirken, Batý Þeria ise, Filistin Devlet Baþkaný Mahmud Abbas liderliðindeki Fetih hareketinin tarafýndan yönetiliyor.
Uzun yýllar boyunca Filistinli gruplar arasýnda bölünmeyi sona erdirmek ve ulusal birliði yeniden tesis etmek amacýyla birçok toplantý düzenlendi. Pekin toplantýsý, Nisan ayýnda Pekin'de ve geçtiðimiz Þubat ayýnda Moskova'da yapýlan benzer toplantýlardan sonra bu yýlki üçüncü toplantý oldu.
Toplantý, Ýsrail'in Gazze Þeridi'nde 7 Ekim'den bu yana çoðu çocuk ve kadýn olmak üzere on binlerce Filistinlinin hayatýna mal olan soykýrým savaþýný sürdürdüðü bir döneme denk geliyor.
Tel Aviv, BM Güvenlik Konseyi'nin savaþý derhal durdurma kararlarýný ve Uluslararasý Adalet Divaný'nýn soykýrým eylemlerini önlemek ve Gazze'deki felaket niteliðindeki insani durumu iyileþtirmek için önlemler alýnmasý yönündeki kararlarýný göz ardý ederek saldýrýlarýný sürdürüyor.