Filistinli yetkili Bergusi'den Türkiye'ye övgü: Ýsrail'i durdurmaya teþvik ediyor
ABONE OL

Filistinli yetkili Mustafa Bergusi, bölgede artan gerilimin tehlikeli bir hal aldýðýný ifade ederek Ýsrail'in bir sene geçmesine raðmen saldýrýlarýný devam ettirdiðine dikkati çekti.

Ýsrail'in hedefinin, saldýrýlarý sürdürerek Gazze ile Batý Þeria'daki Filistin halkýna yönelik etnik temizlik gerçekleþtirmek olduðunu vurgulayan Bergusi, "Ýsrail'in amacý ayný þekilde Lübnan'ý da yok etmektir. Ayrýca Ýsrail saldýrýlarýný Filistin ve Lübnan ile yeterli görmeyecek ve ateþi bütün bir bölgeye yaymak isteyecektir." deðerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKÝYE, ULUSLARARASI KAMUOYUNU HAREKETE GEÇMEYE VE ÝSRAÝL'Ý DURDURMAYA TEÞVÝK EDÝYOR"

Filistinli siyasi isim Türkiye'nin Filistin konusunda çabalarýný da takdir ettiklerini dile getirdi.

Bergusi, sözlerine þöyle devam etti:

"Biz Türkiye halkýný takdir ediyoruz ve Türkiye halkýnýn geçmiþten bugüne Filistin halkýný nasýl sevdiðini çok iyi biliyoruz. Türkiye'nin son dönemde en çok takdir ettiðimiz kararý Türkiye'nin Ýsrail ile ekonomik iliþkilerini kesme kararý oldu.

Bu, Ýsrail'e boykot ve yaptýrým uygulama çaðrýmýza örnek bir yanýt oldu ve dolayýsýyla Türkiye'nin bunu yapmaya devam edeceðini ve diðer ülkeleri de ayný þeyi yapmaya teþvik edeceðini umuyoruz. Türkiye sadece bize destek vermekle kalmýyor, uluslararasý kamuoyunu harekete geçmeye ve Ýsrail'i durdurmaya teþvik ediyor."

"ÝSRAÝL, AYÞENUR GÝBÝ AKTÝVÝSTLERÝ FÝLÝSTÝN HALKIYLA DAYANIÞMA ÝÇÝNDE OLDUKLARI ÝÇÝN HEDEF ALIYOR"

Bergusi, Ýsrail askerleri tarafýndan iþgal altýndaki Batý Þeria'da Filistinlilere destek amacýyla düzenlenen barýþçýl bir gösteride kasten hedef alýnarak öldürülen Ayþenur Ezgi Eygi'yi de açýklamasýnda unutmadý.

Ýsrail'in daha önce de insan haklarýný aktivistlerini engellemeye çalýþtýðýna dikkati çeken Bergusi, "Ýsrail, Ayþenur Ezgi Eygi gibi insan haklarý aktivistlerini Filistin halkýyla dayanýþma içinde olduklarý için hedef alýyor. Bu yeni bir þey deðil. Bildiðiniz gibi Ýsrail askerleri Rachel Corrie adlý baþka bir Amerikan vatandaþýný Filistin'de yaþanan ev gasbýný durdurmak isterken buldozerlerle öldürdü. Hatta o sadece Amerikalý deðil ayný zamanda Yahudi olmasýna raðmen Filistin halkýnýn hakkýný aradýðý için öldürdüler." diye konuþtu.

Ýsrail ordusunun düzenlediði saldýrýlarda insan haklarý aktivistlerinin yaný sýra gazetecileri ve saðlýk çalýþanlarýný da hedef aldýðýný hatýrlatan Bergusi, þunlarý aktardý:

"Gazeteci Þirin Abu Akile'yi de Filistin'deki gerçekleri aktarmasýný engellemek için katlettiler. Ayný þey doktorlarýmýzýn öldürmesinde de geçerli. Ýsrail'in öldürdüðü 881 doktor, saðlýk görevlisi ve hemþiremiz var, Ýsrail'in öldürdüðü 173'ten fazla gazeteci var. Hedefler ayný. Bu dünyada eþi benzeri görülmemiþ bir soykýrým."

"HER ÇOCUÐUN ÖLDÜRÜLDÜÐÜNÜ GÖRÜNCE YÜREÐÝM YANIYOR"

Bergusi, Filistinli çocuklarýn güvenli ve mutlu bir þekilde yaþamasý için çalýþtýklarýný ifade ederek, öldürülen her çocuk için yüreðinin yandýðýný söyledi.

Filistinli yetkili sözlerini þöyle tamamladý:

"Halkýmýza mesajým, kendilerinin çok fedakârlýk yapmýþ büyük insanlar olduklarýný unutmamalarýdýr. Her çocuðun öldürüldüðünü görünce yüreðim yanýyor. Beni en çok etkileyen þey bir çocuðun iki elini de kaybetmesi yani bir Ýsrail bombardýmaný sonrasý iki kolunun kesilmesi oldu. O çocuk sadece 5 yaþýndaydý ve annesine þunu soruyordu: 'Anne büyüdüðümde ellerim tekrar yerine gelecek mi?'

Elbette zor ve acýmasýz bir sahneydi, çünkü þu anda Filistin'de elleri veya ayaklarýný savaþ sebebiyle kaybetmiþ 1300'den fazla çocuk var. Þu anda anne ve babasýný þehit vermiþ en az 20 bin çocuk var. En az 17 bin çocuk þehit oldu. Bu nedenle Filistinli çocuklarýn güvenli, mutlu ve emniyet içinde yaþayacaðý bir geleceðe ulaþmak için çalýþýyoruz."