Filistinliler direnmeye devam ediyor! Soykýrýmcý Ýsrail'in planý baþarýsýzlýða uðradý
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 371. gününde sürüyor.

GAZZE'DEKÝ HÜKÜMET, ÝSRAÝL'ÝN GAZZE ÞERÝDÝ'NDE SAÐLIK SEKTÖRÜNÜ HEDEF ALMASININ SONUÇLARINA KARÞI UYARDI

Gazze'deki hükümet, Ýsrail ordusunun özellikle Gazze kentinde ve Gazze Þeridi'nin kuzeyinde saðlýk sektörünü hedef almasýnýn kötü yansýmalarýna karþý uyardý.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Müdürü Ýsmail Sevabite, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, "Ýþgalci Ýsrail, saðlýk sektörünü hedef alarak ve hastaneleri yok ederek Filistin halkýna yönelik soykýrým suçunu tamamlamaya çalýþýyor." dedi.

Ýsrail ordusunun Gazze kenti ve Gazze Þeridi'nin kuzeyi baþta olmak üzere bölgedeki hayati sektörleri hedef almasýnýn kötü yansýmalarý konusunda uyaran Sevabite, þunlarý kaydetti:

"Ýsrail, Gazze Þeridi'nin kuzeyinde hizmet veren hastanelere yönelik tehditlerini artýrýyor; Kemal Advan Hastanesi'ni kuþatmaya, tesislerine ve idari ofislerine ateþ etmeye devam ediyor. Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki bölge sakinlerine ilk yardým hizmeti saðlamak için kendilerini yenileyen diðer hastanelerdeki saðlýk hizmetlerini durdurma tehdidinde bulunuyor."

- KUZEYDEKÝ 3 BÜYÜK HASTANE YIKILMA TEHLÝKESÝYLE KARÞI KARÞIYA

Sevabite, Ýsrail ordusunun "toplu mezara dönüþtürmekle" tehdit ettiði ve boþaltýlmalarýný istediði Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan, Endonezya ve El Avde hastanelerinin tamamen yok edilme tehlikesiyle karþý karþýya olduðunu söyledi.

Ýsrail'in, hastanelere yakýt, ilaç ve týbbi malzeme giriþini engelleyerek saðlýk sistemini çökertmeyi amaçladýðýný ve on binlerce sivilin hayatýný tehdit ettiðine iþaret eden Sevabite, uluslararasý toplum ve uluslararasý kuruluþlara bu hastaneleri korumak için acilen harekete geçmeleri ve Þifa Hastanesi senaryosunun tekrarlanmasýný engellemeleri çaðrýsý yaptý.

- "TEHCÝR PLANLARI BAÞARISIZ OLDU"

Sevabite, Ýsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediði saldýrýlara raðmen Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlileri zorla göç ettirme planýnýn baþarýsýzlýða uðradýðýný belirtti.

Cibaliya Mülteci Kampý'ndaki Filistinlilerin, Ýsrail'in saldýrýlarý karþýsýnda direnmeye devam ettiðine iþaret eden Sevabite, "Ýsrail'in Gazze Þeridi halkýnýn kararlýlýðý ve ýsrarlarý karþýsýnda baþarýsýz olacaðýný" vurguladý.

Gazetecilerin Ýsrail tarafýndan hedef alýnmasýna da deðinen Sevabite, Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'nde Filistinli gazetecileri hedef almaya devam ettiðini, þu ana kadar 176 gazeteciyi öldürdüðünü, 396 gazeteciyi yaralandýðýný, 36 gazeteciyi de alýkoyduðunu belirtti.

Ýsrail'in "soykýrým niteliðindeki savaþ suçlarýný ifþa eden Filistinli gazetecileri hedef alarak gerçekleri yok etmeye ve uluslararasý kamuoyunu yanýltmaya çalýþtýðýný" kaydeden Sevabite, Ýsrail'in gerçekleri çarpýtma giriþimlerinin de baþarýsýz olduðuna, Filistinli gazetecilerin gerçek tabloyu dünyaya aktarmadaki baþarýsýnýn uluslararasý kamuoyunun dengesinin bozulmasýna ve Filistin'e destek çaðrýlarýnýn artmasýna yol açtýðýný vurguladý.

Filistin Saðlýk Bakanlýðý, dün, Ýsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan, Endonezya ve El Avde hastanelerinin boþaltýlmasýný talep ettiðini, Ýsrail ordusunun Þifa Hastanesinde olduðu gibi bu hastanelerin tahliye edilmemesi durumunda "öldürme, yýkým ve tutuklama" tehditleri savurduðunu açýklamýþtý.

Hamas ise Ýsrail'in Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki 3 hastanenin tahliye edilmesi yönündeki uyarýsýný, "sürgün planýný uygulamaya yönelik suç teþebbüsü" olarak nitelendirmiþti.

Gazze Þeridi'ndeki hükümet, Ýsrail'in,Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki 3 hastaneyi boþaltma yönündeki tehditlerini kesinlikle reddettiðini duyurmuþtu.

Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

05:00 Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Müdürü Ýsmail Sevabite, Ýsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediði saldýrýlara raðmen Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlileri zorla göç ettirme planýnýn baþarýsýzlýða uðradýðýný belirtti. Cibaliya Mülteci Kampý'ndaki Filistinlilerin, Ýsrail'in saldýrýlarý karþýsýnda direnmeye devam ettiðine iþaret eden Sevabite, "Ýsrail'in Gazze Þeridi halkýnýn kararlýlýðý ve ýsrarlarý karþýsýnda baþarýsýz olacaðýný" vurguladý.

02:36 Ýsveç'in baþkenti Stockholm'de, Gazze ve Lübnan'da hayatýný kaybedenler için yas tutmak amacýyla Filistin bayraklarý, tabutlar ve kanlý kefenlerle sessiz yürüyüþ düzenlendi.

01:17 Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ýsrail'in yardým misyonlarýnýn eriþimini engellemeye devam ettiði Gazze'nin kuzeyinde neredeyse hiç saðlýk hizmetinin kalmadýðýný bildirdi.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 65 Filistinli þehit oldu, 97 bin 886 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 349'u karadan iþgal sürecinde olmak üzere 731 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 160'ý çocuk 748 Filistinli hayatýný kaybetti.