Ýsrail Kovid-19'u iþkence olarak kullanýyor! Filistinlilere zulmü devam ediyor
ABONE OL

Filistin Diasporasý Halk Konferansý'ndan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, Ýsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlarýn durumu Fatih Sultan Mehmet Vakýf Üniversitesi (FSMVÜ) bünyesindeki Uluslararasý Hukuk Araþtýrmalarý Merkezi'yle (UHAM) ortaklaþa düzenlenen seminerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýný baðlamýnda ele alýndý.

Ýnternet üzerinden telekonferans yoluyla düzenlenen seminere bazý araþtýrmacý ve uluslararasý hukuk uzmanlarý katýldý.

Seminerde konuþan Filistin Diasporasý Halk Konferansý Genel Sekreteri Hiþam Ebu Mahfuz, "Yalnýz deðilsiniz, hepimiz sizinleyiz" sloganýyla düzenlenen seminerin hedefinin, Filistinli tutuklularýn durumu ve Ýsrail'in onlara yönelik ihlallerine ýþýk tutmak olduðunu söyledi.

Ebu Mahfuz, Avrupa Birliði (AB), Latin Amerika, Ýngiltere, Avustralya, Kanada, Rusya ve Güney Afrika'nýn parlamentolarýna Filistinli tutuklularýn yaþadýklarý zor þartlar ve Ýsrail hapishaneleri yönetiminin onlara yönelik her gün iþlediði ihlalleri ayrýntýlarýyla anlatan mektup gönderdiklerini belirtti.

Filistin davasýna hizmet için sürekli çaba harcamasý nedeniyle Türkiye'ye teþekkür eden Ebu Mahfuz, FSM ve UHAM'a da takdirlerini sundu.

- ÝSRAÝL MAHKUMLAR ARASINDA AYRIMCILIK YAPIYOR

FSM Hukuk Fakültesi Dekaný ve UHAM Müdürü Prof. Dr. Naim Demirel de Ýsrail'in Kovid-19 gibi salgýnýn yayýldýðý bir dönemde kendi vatandaþlarýndan hapis cezasýna çarptýrýlan mahkumlardan bazýlarýný serbest býrakýp Filistinli tutuklularý bu durumun dýþýnda tutmasýnýn insani kriterlere ve uluslararasý hukuk kurallarýna aykýrý olduðunu söyledi.

UHAM Müdürü Demirel, Ýsrail yönetimini, tutuklularla olan iliþkilerinde derhal uluslararasý insani hukuk kurallarýný uygulamaya çaðýrdý.

Uluslararasý hukuk uzmaný Dr. Enis Kasým da "uluslararasý hukukta Filistinli mahkumlarýn saðlýk haklarýna" iliþkin sunum yaptý.

Roma Anlaþmasý'nýn 7. maddesine göre bir grup insana siyasi veya hukuk tarafýndan kabul edilemeyecek nedenlerle baský yapýlmasýnýn insanlýða karþý iþlenen bir suç olduðuna iþaret eden Kasým, "Ýsrailliler insanlýða karþý suç iþlemektedir." dedi.

- 900 TUTUKLU SAÐLIK SORUNU YAÞIYOR

Avrupa'daki Filistinli Doktorlar Derneði üyesi Dr. Tarýk Tahbub da Ýsrail'in, Filistinli mahkumlarýn eldiven ve maske takmasýna izin vermediðini, tutuklulara bunun yerine çoraplarýný maske olarak kullanabileceklerinin söylendiðini aktardý.

Tahbub, Ýsrail hapishanelerinde kanser, þeker ve tansiyon hastalýklarý gibi çeþitli saðlýk problemleri yaþayan 900 Filistinli tutuklu bulunduðunu belirterek, söz konusu tutuklulara Kovid-19 bulaþmasýnýn tehlikelerine karþý uyardý.

Filistin Ýnsan Haklarý Kurumu (ÞAHÝD) Genel Müdürü Mahmud Hanefi ise "Filistin'in Ýsrail ve uluslararasý kurumlarla imzaladýðý anlaþmalar ve bunlarýn saðlýk konusunda kullanýlma olasýlýðýna" iliþkin yaptýðý sunumda, Filistin yönetiminin yaptýðý uluslararasý anlaþmalarýn tutuklularýn haklarýný desteklemek için kullanýlabileceðini ifade etti.

Hanefi, "Bu salgýn nedeniyle Filistinli tutuklularýn haklarýný savunmada bu anlaþmalardan faydalanmalýyýz." diye konuþtu.