Finlandiya'dan Ýsrail'e Refah tepkisi
ABONE OL

Valtonen, Ýsrail'in Refah'a yönelik saldýrýsýna iliþkin X sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, "Finlandiya, devamlý olarak Ýsrail'i, çok sayýda yerinden edilmiþ kiþinin bulunduðu Refah'a saldýrmaktan kaçýnmaya çaðýrmýþtýr." ifadesini kullandý.

Ýsrail'in saldýrýlarýnda aralarýnda çocuklarýn da bulunduðu çok sayýda kiþinin öldüðüne dair haberler karþýsýnda yýkýldýðýný belirten Valtonen, tüm taraflarý, UAD kararlarýna ve uluslararasý insancýl hukuka saygý göstermeye davet etti.

- Ne olmuþtu?

BM'nin yargý organý UAD, 24 Mayýs'ta aldýðý tedbir kararlarýnda, Ýsrail'in Refah'a yönelik saldýrýlarýný derhal durdurmasýna, insani yardýmlarý engellememesine ve suçlarýný araþtýracak BM görevlilerinin Gazze'ye giriþine izin vermesine hükmetmiþti.

Ýsrail, UAD'nin saldýrýlarý durdurma kararý aldýðý Gazze Þeridi'ndeki Refah kentinde yerlerinden edilen Filistinlilerin çadýrlarýna 26 Mayýs'ta saldýrý düzenlemiþ, saldýrýda en az 40 Filistinlinin hayatýný kaybettiði açýklanmýþtý.

Görgü tanýklarý, "Ýsrail ordusunun bombardýmaný kamptaki çok sayýda çadýrýn yýkýlmasýna ve yanmasýna neden oldu. Bu kamp, binlerce yerinden edilmiþ Filistinlinin yaþadýðý Refah kentinde, Ýsrail ordusunun boþaltýlmasýný istediði bölgede yer almýyor." demiþti.

Tanýklar, Ýsrail savaþ uçaklarýnýn kampa en az 8 roketle saldýrý düzenlediðini belirtmiþti.