Finlandiya'dan Kosova'nýn NATO üyeliðine destek
ABONE OL

Kosova Baþbakan Yardýmcýsý, Dýþiþleri ve Diaspora Bakaný Donika Gervalla-Schwarz, Finlandiyalý mevkidaþý Valtonen ile baþkent Priþtine'deki Dýþiþleri Bakanlýðý binasýnda bir araya geldi. Bakanlar, ikili ve heyetler arasý görüþme sonrasý ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Valtonen, Kosova'nýn Avrupa-Atlantik entegrasyonunu ve Kosova ile Sýrbistan arasýndaki iliþkilerin normalleþmesine yönelik diyaloðu desteklediklerini belirtti.

AB ile Batý Balkan ülkelerinin dýþ güvenlik politikalarýnda iþbirliðini güçlendirmesi gerektiðini belirten Valtonen, "Baðýmsýzlýðýný kazandýðý günden bu yana Kosova'nýn AB üyeliðine destek verdik ve Kosova'nýn NATO'ya üye olmasýný da destekliyoruz. Finlandiya, ticari iliþkileri artýrmak için de yoðun þekilde çalýþmaya hazýrdýr." dedi.

Görüþmede Rusya'nýn Ukrayna'daki saldýrganlýðýný da ele aldýklarýný belirten Valtonen, Ukrayna'nýn ihtiyaç duyduðu sürece Finlandiya tarafýndan destekleneceðini sözlerine ekledi.

Gervalla-Schwarz da Valtonen ile görüþmesinde Ukrayna'daki savaþ da dahil olmak üzere Avrupa'daki mevcut zorluklara odaklandýklarýný dile getirdi.

Valtonen'in ziyaretinin Kosova ile Finlandiya arasýndaki güçlü ve kesintisiz baðlarýn ve yakýn iþbirliðinin göstergesi olduðuna iþaret eden Gervalla-Schwarz, "Savaþýn zor günlerinden baðýmsýz ve demokratik bir devletin inþasýna kadar Kosova'ya verdiði tüm destek için Finlandiya'ya derin þükranlarýmý ifade etmek istiyorum. Birlikte güvenli, özgür ve demokratik bir Avrupa inþa etmeye devam edeceðiz." dedi.

Valtonen, Kosova ziyareti kapsamýnda Kosova Cumhurbaþkaný Vjosa Osmani ve Baþbakan Albin Kurti ile de görüþtü.