Finlandiya'dan nükleer reaktör hamlesi! Rusya yerine ABD'yi tercih ettiler
ABONE OL

Finlandiya kamu enerji þirketi Fortum, Westinghouse tarafýndan tedarik edilen ilk nükleer yakýtýn Loviisa nükleer santraline yüklendiðini açýkladý.

Açýklamada, yeni yakýtla Loviisa santraline teslimat için güvenilir ve Batýlý bir alternatif saðlandýðýna iþaret edildi.

YAKIT TEDARÝKÝ GARANTÝ ALTINA ALINDI

Finlandiya hükümetinin, Loviisa enerji santraline 2050 sonuna kadar iþletme lisansý verdiði anýmsatýlan açýklamada, Westinghouse ile yapýlan anlaþma ile Loviisa'ya yakýt tedarikinin garanti altýna alýndýðý kaydedildi.

Böylece Finlandiya'daki nükleer santral, Rosatom'a ait nükleer yakýt þirketi TVEL yerine Westinghouse'dan yakýt tedarik etmeye baþlamýþ oldu.

ÝKÝ REAKTÖR YER ALIYOR

Finlandiya'nýn Loviisa nükleer santralinde 1977 ve 1981 yýllarýnda faaliyete alýnmýþ iki reaktör yer alýyor. Bin megavatsaatin üzerinde elektrik üretim kapasitesine sahip santralde VVER-440 basýnçlý su reaktörleri bulunuyor. Bu nükleer tesis ülkenin elektrik üretiminin yüzde 10'unu saðlýyor.

AB içinde Finlandiya ile Bulgaristan, Çekya, Macaristan ve Slovakya'da Rus tasarýmlý nükleer reaktörler faaliyet gösteriyor ve yakýtlarý Rusya'dan tedarik ediliyor.