Fotoðraflar yayýmlandý! Esed'in safýnda savaþtýklarý ortaya çýktý
ABONE OL

Rusya'nýn ara buluculuðunda Temmuz 2018'de varýlan uzlaþmayla kent merkezindeki muhaliflerin hafif silahlarýyla kalmalarýný kabul ederek Dera ilini büyük ölçüde eline geçiren Esed rejimi, il merkezinde kontrolü tamamen almak için 29 Temmuz'da saldýrýlar baþlattý.

Deralý aktivistlerin kurduðu Neba Haber Aðý, Dera il merkezindeki bazý mahalleleri kuþatan ve sivil yerleþimleri aralýklarla bombalayan rejim ordusu birlikleri saflarýnda Lübnan kökenli savaþçýlarýn bulunduðunu gösteren fotoðraf karelerini yayýmladý.

Ebu Turab lakaplý Mehdi Avada ve Rami Harbe isimli Lübnanlý savaþçýlarýn, Dera kent merkezinde Beþþar Esed'in kardeþi Mahir Esed'in komutasýndaki 4. Tümen saflarýnda yer alarak rejimle uzlaþýya karþý çýkanlarla savaþtýðýný belirten Neba Haber Aðý, Ebu Turab'ýn Suriye'deki iç savaþýn baþlamasýyla rejim ordusu çatýsý altýnda kurulan milis güçlerini eðittiðini vurguladý.

Að, Ebu Turab'ýn il merkezindeki Dera el-Beled Mahallesi'ni kuþatan rejimin 4.Tümen'in komutanlarýndan Giyas Dale ile Dera'da ortak hareket ettiðini gösteren kareleri sosyal medya hesabýndan paylaþtý.

Neba Haber Aðý, Ebu Turab'ýn Ýran'la yakýn iliþkilere sahip olduðunu göstermek için de Ýran'ýn eski Þam Büyükelçisi Cevat Türk Abadi ile çektirdiði fotoðrafý yayýmladý.

Rejim ordusuna yakýnlýðýyla bilinen sosyal medya hesaplarýndan Dera'dan çekildiði ifade edilerek paylaþýlan karelerde de Avada ve Harbe'nin rejim saflarýnda yer aldýðý görüldü.

- Dera'daki olaylar nasýl baþladý?

Esed rejimi ve destekçisi Rusya, 25 Haziran'da Dera el-Beled Mahallesi'nde yaþayan halktan ve oradaki muhaliflerden, ellerindeki hafif silahlarýn tümünü teslim etmelerini ve evlerin aranmasýna izin vermelerini istemiþti.

Dera'daki Uzlaþý Merkezi ve bölge halkýnýn ileri gelenleri, bu isteðe, Temmuz 2018'de Rusya ara buluculuðunda Esed rejimiyle sadece aðýr silahlarýn teslim edilmesi yönünde varýlan anlaþmaya aykýrý olduðu gerekçesiyle karþý çýkmýþtý.

Bunun üzerine Esed rejimi güçleri, Dera el-Beled'de yaþayan yaklaþýk 40 bin sivile 25 Haziran'da abluka uygulamaya baþlamýþtý. 26 Temmuz'da da Esed rejimi güçleri heyeti ile Dera'daki Uzlaþý Merkezi arasýnda Dera el-Beled Mahallesi'nde yaþayan halktan ve oradaki askeri muhaliflerden ellerindeki hafif silahlarýn tümünü teslim etmeleri, evlerin aranmasýna izin vermeleri ve ablukanýn kaldýrýlmasý konularýnda anlaþmaya varýlmýþtý ancak Esed rejiminin anlaþmanýn dýþýna çýkarak mahalledeki hakimiyetini güçlendirmek amacýyla 29 Temmuz sabahý mahalleye kara operasyonu baþlatmasý üzerine gerginlik Dera ilinin doðu ve batý kýrsallarýna da sýçramýþtý.

Taraflar arasýnda çýkan çatýþmalar sonucu Dera'daki yerel silahlý muhalifler, rejim güçlerine ait çok sayýda kontrol noktasýný ele geçirip bazý rejim unsurlarýný esir almýþtý.

Esed rejimi güçleri heyeti ile Dera'daki Uzlaþý Merkezi arasýnda Rusya gözetiminde yapýlan görüþmelerin sonuçsuz kalmasý üzerine rejim güçleri, mahalleyi 29 Temmuz'dan itibaren aralýklarla havan topu ve tank atýþlarýyla hedef aldý.

Dera el-Beled'de bölge halký adýna müzakereler yürüten Merkezi Komite ile Esed rejimine baðlý heyet, dün akþam saatlerinde Rusya'nýn ara buluculuðuyla, bir kez daha görüþmeler yaparak, ateþkes konusunda anlaþmaya varmýþtý.

Orta Doðu'daki "Arap Baharý" dalgasýnýn Suriye'ye de sýçramasýyla 15 Mart 2011'de bir grup öðrencinin okul duvarýna, Beþþar Esed'e hitaben, "Ey doktor (Beþþar Esed) þimdi sýra sende" yazmasýyla baþlayan halk ayaklanmasýnýn fitili Dera'da ateþlenmiþ, kent yýllar içinde muhaliflerin eline geçmiþti.