Fransa bölgeden ayrýldý! Rusya uranyumlara gözkoydu
ABONE OL

Uluslararasý basýnda çýkan haberlere göre, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluþu Rosatom, Fransýz devletine ait nükleer enerji þirketi Orano'nun Nijer'deki varlýklarýný almak için Niamey'deki askeri yönetimle iletiþime geçti.

Görüþmelerin müzakere aþamasýna geçip geçmediði ve Rosatom'un Nijer'de almak istediði varlýklarýn tam olarak ne olduðu netleþmedi.

Batý Afrika'da Batý'nýn son müttefiki Nijer'in de askeri yönetime geçmesiyle Rusya'nýn bölgedeki etkisini artýrmak için harekete geçtiði biliniyor.

Afrika'da Sovyetler dönemindeki nüfuzuna yeniden sahip olmayý hedefleyen Rusya, askerlerin yönetimde olduðu Mali ve Burkina Faso'nun yaný sýra Nijer ile askeri iþbirliðini güçlendirdi.

- RUSYA, FRANSA VE ABD'NÝN BOÞLUÐUNU DOLDURABÝLÝR

Nijer'de Temmuz 2023'te baþa gelen askeri yönetim, Fransa ile askeri iþbirliði anlaþmalarýný derhal feshetmiþ ve Fransa'nýn Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'yi istenmeyen kiþi ilan etmiþti.

Fransa, Mali ve Burkina Faso'daki askeri darbelerin ardýndan bölgedeki tek müttefiki Nijer'den de ayrýlmak zorunda kalmýþtý.

Niamey, Fransa'nýn yaný sýra Nijer'de askeri ve ÝHA hava üssü bulunan ABD ile de askeri iþbirliði anlaþmalarýný martta feshetmiþti.

Nisanda ise Rus 100 askeri eðitmen, Moskova'dan tedarik edilen hava savunma sistemlerinin kullanýmýna iliþkin Nijer güçlerini eðitmek üzere Niamey'e gelmiþti.

- FRANSA 50 YILDIR NÝJER'DEN URANYUM ALIYOR

18 nükleer santralde 56 reaktörü çalýþtýrmak için yýllýk ortalama 7 bin 800 metrik ton doðal uranyuma ihtiyaç duyan Fransa, eski sömürgesi Nijer'den yaklaþýk 50 yýldýr uranyum temin ediyor.

Fransýz devletine ait nükleer enerji þirketi Orano, eski ismiyle "Areva", Nijer devletiyle Sahra Çölü'nde yer alan Arlit kenti yakýnlarýndaki açýk ocak maden sahasýný iþletiyor.

Euratom Tedarik Ajansýna (ESA) göre, Nijer, 2005-2020 döneminde, Kazakistan ve Avustralya'nýn ardýndan arzýn yüzde 19'unu karþýlayarak Fransa'nýn 3. en büyük uranyum tedarikçisi konumunda bulunuyor.