Fransa’daki Müslüman toplum, hükümetin desteðiyle hazýrlanan "Fransa Ýslam'ý Prensipler Tüzüðü"ne tepki göstermeye devam ediyor.
Rhone Bölgesi Camisi Konseyi’nden yapýlan açýklamada, Paris yönetiminin desteðiyle hazýrlanan "Fransa Ýslam'ý Prensipler Tüzüðü"nün Fransa Ýslam'ý projesinin bir parçasý olduðu belirtildi.
Açýklamada, projenin Ýslam’ýn temel unsurlarýný inkar ettiði ve “Ýslam ahlaký deðerlerine aykýrý” olduðu vurgulandý.
Tüzüðün, Ýslam dinini tahrif etmeyi hedeflediði kaydedilen açýklamada, bu tüzüðe uymayan imamlarýn görev yaptýklarý camilerden uzaklaþtýrýlmasýnýn söz konusu olacaðýna iþaret edildi.
Açýklamada, Fransa yönetiminin dayatmasýyla kurulacak Ulusal Ýmamlar Konseyi projesinin endiþeyle takip edildiði kaydedildi.
Fransa Ýslam Konseyi’nin (CFCM) "Fransa Ýslam'ý Prensipler Tüzüðü" adlý bir metin ortaya çýkardýðý hatýrlatýlan açýklamada, CFCM’nin bu metni oluþtururken tüm çaðrýlara raðmen ülkedeki Müslüman kuruluþlarýn imam ve liderlerine danýþmadýðý aktarýldý.
Açýklamada, Ýslam’ýn siyasi amaçlar için kullanýlmamasý gerektiðine iþaret edildi.
Seine-Saint-Denis Müslüman Dernekleri Birliðinden yapýlan açýklamada ise hem tüzüðe hem de ayrýlýkçýlýkla mücadele yasasý olarak bilinen “Ýslamofobik” yasaya tamamen karþý olduklarý ifade edildi.
Açýklamada, devletin cami, imam ve Müslüman toplumu denetim altýna alarak ve ibadetlerine karýþarak 1905 tarihli laiklik yasasýný çiðnememesi gerektiði bildirildi.
Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron 2 Ekim’de açýkladýðý “Cumhuriyet Deðerlerine Saygýyý Güçlendiren Prensipler” yasa tasarýsý kapsamýnda CFCM’in bünyesinde Ulusal Ýmamlar Konseyi kurulmasýný ve ülkedeki Müslüman temsilcilerin kendi aralarýnda “ortak bir Ýslami anlayýþ” üzerinde birleþmelerini talep etmiþti.
Fransa Cumhurbaþkaný 18 Ocak’ta ülkedeki birçok Müslüman temsilci ile görüþmüþ, hazýrlanan Fransa Ýslam’ý Prensipler Tüzüðü’nü imzalamalarýný istemiþti.
Bazý temsilcilerin imzalamasýna karþý aralarýnda Fransa’daki Türk toplumunu temsil eden kiþilerin de yer aldýðý birçok temsilci de “Ýslami akaide aykýrýlýk oluþturduðu” gerekçesiyle tüzüðü imzalamayý reddetmiþti.