Bakan Barrot, Fransa'nýn baþkenti Paris'te düzenlenen "Lübnan Halkýna ve Egemenliðine Destek" baþlýklý konferansýn kapanýþýnda yaptýðý konuþmada, "Lübnan'ýn uluslararasý topluma ihtiyacý var. Bugün Paris'te uluslararasý toplum buna yanýt verdi." dedi.
Lübnan'ýn "seçmediði bir savaþta" olduðunu ifade eden Barrot, savaþýn baþýndan bu yana 2'si Fransýz vatandaþý olmak üzere 2 bin 500'den fazla kiþinin öldüðünü ve 5 Lübnanlýdan 1'inin evini terk etmek zorunda kaldýðýný, 500 binden fazla çocuðun eðitim imkanlarýna eriþemediðini belirtti.
Bakan, "Savaþ, ülkenin son yýllarda birbirini takip eden benzeri görülmemiþ siyasi ve ekonomik krizlerle halihazýrda kýrýlgan olan (toplumsal) uyumunu da tehdit ediyor." diye konuþtu.
"Oldukça" tehdit altýna olan Lübnan için uluslararasý desteðin önemli olduðuna dikkati çeken Barrot, Fransa'nýn böyle bir uluslararasý konferansa ev sahipli yaptýðýný çünkü "Lübnan'ýn Fransa için herhangi bir ülke olmadýðýný" kaydetti.
Lübnan için "dosttan öte kardeþ" nitelemesi yapan Barrot, Fransa'nýn Gazze için bir uluslararasý yardým konferansý düzenlediði gibi Lübnan halký için de ayný þeyi yaptýðýný ve "uluslararasý hukukun ve adaletin yanýnda olmayý" sürdüreceði deðerlendirmesinde bulundu.
Lübnan'ýn güvenliðinin kolektif güvenliðin ön koþulu olduðunu ifade eden Bakan Barrot, Lübnan ve Ýsrail için "kalýcý güvenliðin" Birleþmiþ Milletlerin (BM) 1701 sayýlý kararýnýn uygulanmasýndan geçtiðini vurguladý.
Barrot, konferansta 100 milyon avrosu Fransa tarafýndan verilmek üzere Lübnan için 800 milyon dolar yardým taahhüdünde bulunulduðunu ve bu yardýmlarýn 200 milyon dolarýnýn Lübnan ordusuna yönelik olduðunu açýkladý.
Öte yandan Barrot, Lübnan'da sivil can kayýplarýnýn önüne geçmek için ülkesinin "diplomasi yolunu" tercih ettiðini, bu kapsamda "BM Güvenlik Konseyini Lübnan konusunda harekete geçirdiðini ve ABD ile birlikte yaklaþýk 1 ay önce bir ateþkes önerisini masaya koyduðunu" söyledi.
Lübnan Baþbakaný Necib Mikati ise Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron'a teþekkür ederek, bu konferansýn "Lübnan halký ile dayanýþma" için çok önemli olduðunu kaydetti.
Lübnan'da yerinden edilen binlerce kiþiye karþý "sorumluluklarýnýn" olduðunu belirten Mikati, konferansýn temelini oluþturan "acil ateþkes çaðrýsýný" yineledi.
Baþbakan Mikati ayrýca, Lübnan'ýn güneyinde ordunun varlýðýný güçlendirmek istediklerini ve buna hazýr olduklarýný dile getirdi.
BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayýlý kararý, Ýsrail'in Mavi Hattý'n gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasýndaki bölgenin silahsýzlandýrýlmasýný, burada sadece Lübnan ordusu ve BM Lübnan Geçici Barýþ Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasýný öngörüyor.
Fransa 9 Kasým'da Paris'te "Gazze'deki Siviller için Uluslararasý Ýnsani Konferans" düzenlemiþti.
- Ýsrail'in Lübnan'da þiddetlenen saldýrýlarýnda 2 bin 574 kiþi öldü
Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatýþmalara devam eden Ýsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ýn güney kentlerinin yaný sýra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldýrýsý düzenledi.
Lübnan Saðlýk Bakanlýðý verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadýn olmak üzere toplam 2 bin 574 kiþi öldü, 12 bin 1 kiþi yaralandý.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Ýsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediði hava saldýrýlarýnda öldürüldü.
Hizbullah ise Ýsrail'e roket ve füzelerle karþýlýk veriyor. Ýsrail tarafýnda çoðunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldýrýlarda büyük bir hasar bildirilmedi.
Ýsrail bombardýmaný nedeniyle Lübnan'da 100 binlerce kiþinin yerinden edildiði tahmin ediliyor.
Ülkenin güney kesimlerinden baþkent Beyrut ve kuzeye göç dalgasý devam ederken, Lübnan hükümeti yerinden edilen kiþilerden 486 binden fazlasýnýn Suriye'ye göç ettiðini açýkladý.