Fransa Savunma Bakaný Parley, Ýngiliz mevkidaþý Wallace ile görüþmesini erteledi
ABONE OL

Savunma Bakanlarý Parly ve Wallace'ýn bu hafta ikili toplantý yapmasý ve Fransýz-Ýngiliz Konseyi tarafýndan düzenlenecek etkinliðe hitap etmeleri bekleniyordu.

Ancak Guardian gazetesine konuþan Fransýz-Ýngiliz Konseyi Eþ Baþkaný Lord Ricketts, toplantýnýn "daha sonraki bir tarihe ertelendiðini" söyledi.

Ulusal haber ajansý PA Media'ya açýklama yapan Savunma Bakanlýðý yetkilisi de "toplantýnýn ertelendiðini, iptal edilmediðini" belirterek, Ýngiltere ve Fransa'nýn güvenilir müttefikler olduðunu, Mali'deki operasyonlar ve silah geliþtirmede beraber çalýþtýklarýný kaydetti.

Görüþmenin ne zamana ertelendiðine dair bilgi verilmedi.

Ýngiltere'nin Orta Doðu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu Devlet Bakaný James Cleverly ise BBC'ye yaptýðý açýklamada, "tüm uluslararasý iliþkilerin iniþli çýkýþlý olduðunu" ifade ederek, Ýngiltere ve Fransa'nýn birçok ortak çýkarlarý olduðunu ve iliþkilerde bunun öne çýkacaðýndan emin olduðunu söyledi.

- Avustralya, ABD ve Ýngiltere arasýndaki AUKUS anlaþmasý

Avustralya, ABD ve Ýngiltere tarafýndan 16 Eylül'de imzalan AUKUS anlaþmasýnýn ardýndan, Avustralya'nýn Fransýz Naval Group'la vardýðý 12 geleneksel dizel elektrikli denizaltý inþasýný öngören 90 milyar Avustralya dolarý (66 milyar ABD dolarý) tutarýndaki sözleþmenin iptal edildiði açýklanmýþtý.

Anlaþmanýn iptalini "ihanet" olarak deðerlendiren Fransa Dýþiþleri Bakaný Jean-Yves Le Drian ise "sýrtýmýzdan vurulduk" ifadelerini kullanmýþtý.

Bakan Drian, Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron'un talimatýyla Fransa'nýn Canberra ve Washington Büyükelçilerini danýþmak amacýyla acilen geri çaðýrma kararý aldýklarýný açýklamýþtý.