Mali'de geçiþ hükümetinin Baþbakaný Choguel Kokalla Maiga, basýna yaptýðý açýklamada, Mali ile Wagner arasýnda paralý asker konuþlandýrýlmasýna iliþkin bir anlaþma imzalanacaðý iddialarýna yanýt verdi.
Fransa'nýn sonlandýracaðýný duyurduðu Barkhane Operasyonu'na atýfta bulunan Maiga, "Ortaklarýmýz bazý alanlardan çekilme kararý aldýðýnda ve yarýn çekildiklerinde ne yapacaðýz? B planýmýz olmasýn mý?" ifadesini kullandý.
Choguel Kokalla Maiga, bu alanlarýn doldurulmasý gerektiðini ancak yeteri kadar askeri birlik olmadýðýný kaydederek, B planýyla neyi kastettiðine ise açýklýk getirmedi.
Amerikan basýnýnda, Mali'de darbenin ardýndan kurulan asker aðýrlýklý geçiþ hükümeti ile Rus Wagner grubunun, Mali ordusunun eðitimi ve üst düzey yetkililerin korunmasýný öngören anlaþma imzalamak üzere olduðu iddia edilmiþti.
Haberde, yaklaþýk 1000 paralý askerin, Mali'ye gidebileceði ve buna karþýlýk aylýk 10,8 milyon dolar ödeme yapýlacaðý öne sürülmüþtü.
Fransa Savunma Bakaný Florence Parly, bu iddialara, "Eðer Malili yetkililer, Wagner grubuyla böyle bir anlaþma imzalayacak olursa bu durum endiþe verici olmasýnýn yaný sýra Sahel ülkelerini desteklemek için yýllardýr yaptýðýmýz ve yapmayý planladýðýmýz her þeyi anlamsýz kýlar." ifadeleriyle tepki göstermiþti.
Almanya Savunma Bakaný Annegret Kramp-Karrenbauer de Mali'yi, Wagner þirketi ile anlaþmamasý konusunda uyararak, "Böyle bir anlaþma, Almanya'nýn Fransa, Avrupa Birliði ve BM ile birlikte sekiz yýldýr Mali'de yaptýðý her þeyle çeliþiyor." yorumunda bulunmuþtu.
Mali Savunma Bakanlýðý ise böyle bir anlaþmadan haberdar olmadýklarýný ancak herkesle görüþmeye açýk olduklarýný belirtmiþti.
Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron, Sahel'de yürüttükleri Barkhane Operasyonu'nu, gelecek yýlýn ilk çeyreðinde sonlandýracaklarýný, ancak bölgeden çekilmeyeceklerini duyurmuþtu.
Mali'de Barkhane sonrasý Avrupa ülkelerinden oluþan Takuba Görev Gücü'nün daha etkin olmasý hedefleniyor.
Adýný Sahel'deki Touareg etnik grubunun kullandýðý "Takoba" kýlýcýndan alan Takuba Görev Gücü'nde Fransa, Ýsveç, Estonya, Ýtalya, Belçika, Hollanda, Portekiz ve Çekya'dan 500'e yakýn asker görev yapýyor.
Fransa, 2013 baþýnda Mali'deki "Serval" isimli askeri harekatýn ardýndan 1 Aðustos 2014'te Sahel'de Barkhane Operasyonu'nu baþlatmýþtý.
Yaklaþýk 5 bin askerin görev yaptýðý Barkhane Operasyonu'nun sonlandýrýlmasýyla Sahel'deki güvenlik krizinin çözümünde ana aktörün Wagner olabileceði belirtiliyor.
Wagner paralý askerleri, konuþlandýklarý ülkelerde, yerel ordularý eðitiyor, önemli isimleri koruyor, isyancý veya terörist gruplarla savaþýyor ve sýcak noktalarda altýn, elmas ve uranyum madenlerinin güvenliðini saðlýyor.
Rus paralý askerlerin, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Mozambik, Gine, Gine Bissau, Madagaskar, Zimbabve ve Angola'da faaliyetlerde bulunduðuna inanýlýyor.