Fransa'da baþörtülü duvar resmine soruþturma açýldý
ABONE OL

Fransýz basýnýndaki haberlere göre, Yahudi organizasyonlarýnýn çatý kuruluþu (CRIF) bu resme tepki göstererek Grenoble Savcýlýðýna þikayette bulundu.

Bunun üzerine Grenoble Savcýlýðý, kentte 8 ay önce çizilen söz konusu duvar resmine iliþkin, "insanlýða karþý iþlenen suça itiraz edildiði" gerekçesiyle soruþturma açtý.

Grenoble Belediyesinin kültür iþlerinden sorumlu Baþkan Yardýmcýsý Lucille Lheureux, yaptýðý açýklamada, bu resmin çizilmesine iliþkin belediye bilgi verilmediðini ancak ifade özgürlüðünün sýnýrlarýnýn aþýldýðýný düþünmediðini belirtti.

Resmi çizen sokak sanatçýsý Goin de yaptýðý açýklamada, eserinin Müslümanlarýn ve Yahudilerin acýsýný yansýttýðýný, bir kiþiyi kökeni veya dini nedeniyle tehdit görenlere mesaj olduðunu kaydetti.

Bu resme tepki gösterenlerin Müslümanlara ve azýnlýklara karþý ayrýmcýlýk yapanlarýn olduðunu vurgulayan Goin, cumhurbaþkaný seçimin öncesinde televizyon kanallarýnda Adolf Hitler'e yakýn "faþist" fikirlerin yayýldýðýný belirterek, "(Bugün) Müslümanlar hakkýnda söylenenler, 1930 ve 1940'larda Yahudiler hakkýnda söylenenler gibidir." ifadesini kullandý.

Auvergne-Rhones-Alpes bölge yönetimi, Grenoble'daki bu duvar resmi nedeniyle duvar resimlerine yönelik sanat festivaline yapmayý planladýðý para yardýmýný iptal etmiþti.

Bölgeden 28 Ocak'ta yapýlan açýklamada, Grenoble'da söz konusu resmin çizilmesinin "provokasyon" ve "kabul edilemez" olduðu savunulmuþ, bunun sadece aþýrýcýlara fayda saðladýðý, þiddete ve nefrete körüklediði iddia edilmiþti.

Duvar resminin festivalle bir ilgisi olmamasýna raðmen söz konusu yardýmýn kesilmesi kararý alýnmýþtý.

Resim geçen hafta Auvergne-Rhones-Alpes bölgesinin aldýðý kararýn ardýndan siyaha boyanmýþtý.