Tasarýya Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron'un kurucusu olduðu iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüþü Hareketi (LREM), Demokrasi Hareketi (Modem), Agir Partisi ve Demokratlar ve Baðýmsýzlar Birliði Partisi (UDI) destek verirken, merkez sað Cumhuriyetçiler (LR) ve aþýrý sol Boyun Eðmeyen Fransa Hareketi (LFI) karþý çýktý. Merkez sol Sosyalist Parti (PS) ve Fransa Komünist Partisi (PCF) ise çekimser kaldý.
LR'nin tasarýnýn "yumuþak adýmlar" içerdiði gerekçesiyle karþý çýktýðý belirtildi. LR Grup Baþkanvekili Bruno Retailleau yaptýðý açýklamada, Senato'da tasarýya "Ýslamcý ayrýlýkçýlýðý" ve kamuya açýk alanlarda baþörtüsü yasaðýný eklemek istediðini belirtti.
Adý baþlarda "Ýslamcý ayrýlýkçý" olan ancak daha sonra tepkiler üzerine "Cumhuriyet Prensiplerine Saygýyý Güçlendiren Prensipler" olarak deðiþtirilen tasarý, 30 Mart'tan itibaren Senato'da görüþülecek. Tasarýnýn burada oylamasý yapýldýktan sonra tekrar Ulusal Meclis'e gelmesi bekleniyor.
Tasarý herhangi bir kiþiye karþý þiddete teþvik eden veya cinsiyeti nedeniyle ayrýmcýlýk yapan dini derneklerin kapatýlmasýný mümkün kýlýyor.
Kamu görevlilerine dini gerekçeyle tehdit, þiddet ve hakaret edenlerin 5 yýl hapis ve 75 bin avro ile cezalandýrýlacaðý belirtilen tasarý, Ýslam dahil dini derneklerde yurt dýþýnda yapýlan 10 bin avro üzerindeki baðýþlarýn kaynaðýnýn açýklanmasýný, kurala uyulmamasý halinde 3 bin 750 avro ceza uygulanmasýný öngörüyor.
Tasarýya göre 3-16 yaþ arasý çocuklara örgün eðitimi zorunlu kýlýyor ancak saðlýk veya istisnai durumlar söz konusu olduðunda devletin izniyle evde eðitim seçeneðini serbest býrakýyor.
Sosyal medyada bir kiþinin hayatýný riske atacak þekilde kiþisel bilgilerini paylaþana 3 yýl hapis ve 45 bin avro ceza öngören tasarý, hayatý tehlikeye atýlan kiþinin memur, 18 yaþýndan küçük ve seçilmiþ kiþi ise söz konusu hapis cezasý 5 yýla çýkacaðý belirtiyor.
Tasarýda çok eþlilik, zorla evlendirme ve bekaret raporu gibi uygulamalar da hedef alýnýrken, bir kiþiye karþý kine veya nefrete teþvik edildiði cami ve ibadethanenin 2 ay süreliðine kapatýlmasý öngörülüyor.
Baþkent Paris'te çok sayýda sivil toplum kuruluþu, gazeteci, akademisyen ve insan haklarý savunucularýndan oluþan "ayrýlýkçý" Yasa Tasarýsý Karþýtý Koordinasyonunun çaðrýsýyla tasarý protesto edilmiþti. Eylemciler, tasarýsýnýn Müslümanlara karþý ayrýmcýlýða yol açacaðý gerekçesiyle tepki göstermiþti.
Tasarý, Fransa'da ve birçok ülkede insan haklarý savunucularýn ve Müslümanlarýn tepkisine neden oluyor.