Fransa'da virüs alarmý! Göz, kulak ve aðýzda kanamaya neden oluyor
ABONE OL

Nijerya kayýtlara geçen en kötü hastalýk salgýnýyla uðraþýrken Fransa'nýn baþkenti Paris'te bir hastaya Lassa ateþi teþhisi konuldu.

Ýngiliz The Mirror gazetesinin bildirdiðine göre vaka, kýsa süre önce yurtdýþýndan dönen bir askerde doðrulandý.

Askerin, Paris Saint-Mandé'deki Bégin askeri hastanesinde tedavi gördüðü belirtildi. Yerel saðlýk yetkilileri, kendisiyle temas etmiþ olabilecek kiþileri belirlemek için derinlemesine bir çalýþmaya baþladý.

Ancak yetkililer þu anki durumun endiþeye neden olmadýðýný bildirdi.

Habere göre virüs, gözlerde, kulaklarda ve aðýzda kanamaya neden olan akut viral hemorajik bir hastalýk.

KEMÝRGENLERDEN BULAÞIYOR

Ýnsanlara kemirgenlerden geçiyor ancak insanlar da birbirlerine bulaþtýrabiliyor. Hastalýk Ebola kadar ölümcül ya da bulaþýcý olmasa da þu anda Benin, Gana, Gine, Liberya, Mali, Sierra Leone ve Togo dahil olmak üzere birçok Batý Afrika ülkesinde endemik olarak görülüyor.

Geçtiðimiz yýllarda Afrika'dan Avrupa'ya ya da ABD'ye dönen turistlere Lassa teþhisi konmuþ ancak hastalýk yayýlmamýþtý. Ýngiltere'de 2022 yýlýnda Batý Afrika'dan Bedfordshire'a dönen bir ailede üç vaka rapor edilmiþ ve yeni doðan bir bebek virüs nedeniyle hayatýný kaybetmiþti.

Þu anda Dünya Saðlýk Örgütü'nün salgýn veya pandemi potansiyeli olan kötü þöhretli patojenler listesinde yer alýyor. Çoðu insan tamamen iyileþiyor, ancak bazý insanlar çok hasta olabiliyor.

Lassa virüsü baþ aðrýsý, halsizlik, öksürük, kusma, ishal, kas aðrýlarý ve boðaz aðrýsýna neden olabiliyor. Virüs þiddetli ise iç kanamanýn yaný sýra solunum problemleri, yüzde þiþme, göðüs aðrýsý ve þoka yol açýyor.

200 BÝNDEN FAZLA ÝNSANA BULAÞTI

Virüsün her yýl 200 binden fazla insana bulaþtýðý ve birkaç bin kiþinin ölümüne neden olduðu söyleniyor. Tedavi genellikle anti-virallerle yapýlýyor ve hastalýk baþladýktan hemen sonra verilirse etkili oluyor

Lassa ateþi, enfekte farelerin idrarý, dýþkýsý, tükürüðü veya kanýyla temas yoluyla yayýlýyor ve özellikle yoksul toplumlarda yaygýn olduðu biliniyor. Virüs nadir durumlarda, özellikle de saðlýk çalýþanlarýnýn enfekte bir kiþinin vücut sývýlarýyla temas etmesi halinde insandan insana bulaþabiliyor.

Geçen yýl Nijerya'da 9 bin 155 þüpheli vaka, 1270 teyit edilmiþ vaka ve 227 ölümle kayýtlara geçen en kötü salgýn yaþandý. Bu yýl, geçen yýlýn ayný döneminde kaydedilen vaka sayýsýna kýyasla Þubat ayýna kadar 577 vaka ve 94 ölüm teyit edildi. (NTV)