Fransa'dan þaþýrtan açýklama: ''Ýslam sadece bir din deðil''
ABONE OL

Fransa'da ilk defa Paris dýþýnda 18 kent, Louvre Müzesi'nin organizatörlüðünde 20 Kasým-27 Mart arasýnda "Þimdiyi anlamak için bir geçmiþ" temasýyla Ýslam Sanatlarý Sergisi'ne ev sahipliði yapmaya hazýrlanýyor.

Ýslam coðrafyasý ve medeniyetine ait eserlerin yer alacaðý serginin Louvre Müzesi'ndeki tanýtým programýna, Kültür Bakaný Bachelot-Narquin, Eðitim Bakaný Jean-Michel Blanquer ile müze yetkilileri ve sergilerin yer alacaðý kentlerden bazýlarýnýn belediye baþkanlarý katýldý.

Bakan Bachelot-Narquin, Ýslam sanatlarýna ait eserlerin Fransa'da ilk kez Paris dýþýnda eþzamanlý olarak 18 farklý þehirde sergileneceðini söyledi.

Sergiler için 4 milyon avroluk bütçe ayrýlan organizasyonun finansmanýnýn Kültür Bakanlýðý tarafýndan karþýlandýðýný ifade eden Bachelot-Narquin, Ýslam medeniyet ve kültürüne ait eserlerin, Fransýzlarýn Ýslam'a bakýþlarýný deðiþtirmeye yardýmcý olmasýný umduklarýný belirtti.

Bachelot-Narquin "Ýslam sadece bir din deðil, kelimenin kendisinin de anlattýðý gibi büyük coðrafi alaný ve geniþ zaman dilimini kapsayan bir medeniyettir." dedi.

- KABE'NÝN ANAHTARI DA SERGÝLENÝYOR

Hindistan'dan Endülüs'e geniþ bir alaný kapsayan, 7. yüzyýldan bugüne var olan bir medeniyet içinde çok farklý sanatsal ifadelerin oluþtuðunu kaydeden Fransýz Kültür Bakaný, sergilerin bu çeþitliliðinin sanatsal zenginliði hatýrlatacaðýný aktardý.

Bachelot-Narquin, Ýslam'ýn uzak bir medeniyet deðil, yüzyýllardýr batý uygarlýðýyla iliþkisi olan bir medeniyet olduðuna dikkati çekti.

Fransa'da Orta Çað'dan beri çok sayýda Ýslam sanatýna ait eserin bulunduðunu, 2003'te Ýslam Sanatlarý bölümü açýlmadan önce de Louvre Müzesi'nde çok sayýda Ýslami sanat eserinin olduðunu dile getiren Bakan, sergilerde Memlük Devleti döneminden kalma Kabe'nin anahtarý gibi diplomatik hediyelerin de olduðu bilgisini verdi.

Fransa Eðitim Bakaný Jean-Michel Blanquer ise sergilerde yer alan Ýslam sanatlarý eserlerinin, mübadele, yazýþma, fikir ve insan yolculuklarýndan oluþan bin yýllýk tarihe tanýklýk ettiðine dikkati çekti.

Fransa'da 18 þehirde sergilenecek eserlerin, bu bakýmdan özellikle gençlere hitap ettiðini ifade eden Blanquer, din meselesinin insanlýk tarihinin anlamlý parçasý olduðunu kaydetti.

- DÜNYANIN EN BÜYÜK SANAT MÜZESÝ: LOUVRE

Dünyanýn en büyük sanat müzesi özelliðini taþýyan Paris Louvre Müzesi'nde koleksiyon olarak Ýslam Sanatý, Antik Yunan ve Mýsýr eserlerinin yaný sýra Roma eserleri, heykeller, tablolar, baský ve çizimler bulunuyor.

Müzede ayný zamanda yasa dýþý yollarla Türkiye'den de getirildiði belirtilen tarihi eserler yer alýyor.