Bildiride, Ýsrail'in Ekim 2023'ten bu yana Gazze Þeridi ve Lübnan'a yönelik saldýrýlarý nedeniyle insani durumun felaket boyutlarýna ulaþmasýnýn derin endiþelere yol açtýðý belirtildi.
Ýnsani yardýmlarýn ulaþtýrýlmasýndaki tüm engellerin kaldýrýlmasý gerektiði vurgulanan bildiride, "Ýnsani yardýmlarýn artýrýlmasý ve sivillerin korunmasýnýn güçlendirilmesi yönündeki acil ihtiyaç ifade edildi. Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakký ve iki devletli çözüm vizyonuna sarsýlmaz baðlýlýk teyit edildi." deðerlendirmesinde bulunuldu.
Bildiride, Ýsrail saldýrýlarý sonucunda Gazze Þeridi'nde yaklaþýk 45 bin kiþinin, Lübnan'da ise 3 bin 500 kiþinin hayatýný kaybettiði hatýrlatýldý.
Rusya-Ukrayna savaþý nedeniyle yaþanan insani acýlara da deðinilen bildiride, savaþýn küresel gýda ve enerji güvenliði, tedarik zincirleri, makro-finansal istikrar, enflasyon ve büyüme üzerindeki olumsuz etkilerine iþaret edildi.
- "SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK VE REFAHA ANCAK BARIÞLA ULAÞABÝLÝRÝZ"
Bildiride, çatýþmalarýn barýþçýl yollarla çözülmesinin önemi vurgulanarak, "Kapsamlý, adil ve kalýcý barýþý destekleyen tüm ilgili ve yapýcý giriþimler memnuniyetle karþýlandý. Çatýþmalarýn ve krizlerin sona erdirilmesine yönelik çabalarýn yaný sýra diplomasi ve diyalog elzemdir. Sürdürülebilirlik ve refaha ancak barýþla ulaþýlabilir." ifadesi kullanýldý.
- ÝKLÝM KRÝZÝYLE MÜCADELE VE KÜRESEL ÝÞBÝRLÝÐÝ
Ýklim kriziyle mücadelede G20 ülkelerinin kararlýlýðýna dikkatin çekildiði bildiride, þunlar kaydedildi:
"Yoksul ülkeler için daha fazla finansman gereklidir. Özellikle geliþmekte olan ülkelere yönelik kamu ve özel iklim finansmaný ve yatýrýmlarýnýn arttýrýlmasý amacýyla uluslararasý iþbirliðinin ve desteðin artýrýlmasý gerektiði vurgulandý. Sürdürülebilir ekonomik büyümenin saðlanmasý için uluslararasý ekonomik sistemin teþvik edilmesi gerekmektedir. Ayrýca, uluslararasý ticarette haksýz kýsýtlamalar gibi iklim tedbirlerinin kullanýlmamasý gerektiði konusunda uyarýlar yapýldý."
Bildiride, ormanlarýn korunmasýna ve sürdürülebilir þekilde muhafaza edilmesine yönelik çabalarýn yoðunlaþtýrýlmasýnýn önemli olduðuna iþaret edildi.
Yerel topluluklar ve yerli halklarýn karþýlaþtýklarý zorluklara deðinilen bildiride, ormanlar için yeni fonlarýn harekete geçirilmesi taahhüt edildi.
Paris Ýklim Anlaþmasý hedeflerinin hatýrlatýldýðý bildiride, üye ülkelerin temiz, sürdürülebilir, adil, uygun fiyatlý ve kapsayýcý enerji geçiþlerini hýzlandýrma taahhüdü ve yüzyýlýn ortasýna kadar karbonda sýfýra ulaþma hedefi yinelendi.
- SÜPER ZENGÝNLERE VERGÝ KONUSU TARTIÞILDI
Diðer yandan zirvede, Brezilya'nýn süper zenginlere yönelik küresel bir vergi oluþturulmasýna iliþkin önerisi tartýþýldý.
Zirvede, dünyadaki 3 bin 300 milyarderin, bulunduklarý ülkelerdeki servetlerinin yüzde 2'sini küresel bir vergi olarak ödemeleri halinde, yoksulluk, açlýk ve iklim deðiþikliðiyle mücadele projelerini finanse etmek için yýlda 200 ila 250 milyar dolar toplamanýn mümkün olacaðý vurgulandý.