G7 Liderler Zirvesi, Ýtalya'da baþladý
ABONE OL

ABD, Almanya, Ýngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve Ýtalya'dan oluþan G7 ülkeleri, AB liderlerinin de katýlýmýyla 50. G7 Liderler Zirvesi için Borgo Egnazia'da bir araya geldi.

Zirvenin baþlangýcý, ev sahibi Ýtalya Baþbakaný Giorgia Meloni'nin konuklarýný tek tek karþýlamasý ve aile fotoðrafý çektirilmesiyle yapýldý.

Aile fotoðrafýndan önce ABD Baþkaný Joe Biden'ýn yaklaþýk 20 dakika gecikmeli gelmesi dikkati çekti. Baþbakan Meloni, Biden için uzun süre ayakta beklerken, foto muhabirleri ve kameramanlarla birlikte öz çekim yaptý.

Aile fotoðrafýnýn ardýndan liderler, daha sonra zirvedeki ilk oturumlarýna geçti ve burada Afrika, iklim deðiþikliði ve kalkýnma konularýný ele almaya baþladý.

Ýtalya Baþbakaný Meloni, G7 oturumlarýnýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, G7'nin kapalý kutu deðil, dünyaya açýk deðerler sunan bir mekanizma olduðunu belirterek, "Yapýlacak çok iþ var ama eminim ki bu 2 günde somut ve ölçülebilir sonuçlar üretebilecek bir tartýþma yürütebileceðiz." dedi.

G7 liderlerinin, ikinci oturumda, Orta Doðu'daki geliþmeleri deðerlendirmesi ve daha sonra da Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy'nin katýlýmýyla Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn üzerinde durmasý bekleniyor.

Zirvenin ilk gününde, etraflýca ele alýnacak konulardan olan Rusya-Ukrayna Savaþý baðlamýnda, Ukrayna'ya desteðin artýrýlmasý ve dondurulan Rus varlýklarýnýn gelirlerinin Ukrayna'nýn toparlanmasýna yönelik kullanýlmasý tartýþýlacak.

G7 ülkeleri, daha önce bakan düzeyinde ele aldýklarý dondurulan Rus varlýklarý konusunda nihai anlaþmaya varamamýþtý. Bu konuda zirve öncesinde ABD ve Fransa'dan bazý çözüm sinyalleri kaydedildi.

G7 liderleri, zirvede, ilk günün oturumlarýnýn ardýndan akþam Ýtalya Cumhurbaþkaný Sergio Mattarella tarafýndan Brindisi kentindeki Svevo kalesinde verilecek yemekte aðýrlanacak.

- SONUÇ BÝLDÝRÝSÝNE ÝLÝÞKÝN BAZI BÝLGÝLER

G7 Liderler Zirvesi'nin ardýndan yayýmlanacak sonuç bildirisine iliþkin de bazý bilgiler Ýtalyan basýnýna sýzdý.

Ýtalyan ANSA ajansýnýn kaynaklara dayandýrdýðý haberinde, G7 ülkelerinin, Ukrayna ya da Ýsrail saldýrýsý altýndaki Gazze'ye yönelik konularda bildiride yer alacak ifadeler konusunda büyük oranda anlaþtýðýný ancak yedili grupta anlaþmazlýðýn "kürtaja etkili ve güvenli eriþimin garanti edilmesinin önemi" hususunda çýktýðýný yazdý.

Bu atfýn özellikle Fransa ve Kanada tarafýndan istendiði ancak dönem baþkaný Ýtalya'dan kaynaklarýn, bu konuda müzakerelerin sürdüðüne dikkati çektiði kaydedildi.

- G7'NÝN ORTAYA ÇIKIÞI

1970'lerin enerji krizi, resesyon ve yüksek enflasyon gibi makroekonomik sorunlarýna cevap olarak 1975'te oluþturulan G7'de, ABD, Ýngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, Ýtalya ve Japonya yer alýyor.

"Modasý geçmiþ ülkeler grubu" olmakla da eleþtirilen G7'nin ajandasýnda sadece ekonomik sorunlar bulunmuyor. Dýþ politika, jeopolitik çatýþmalar ve güvenlik de grubun ajandasýnda önemli yer tutuyor.

G7, 1975'ten bu yana ekonomik politikalarý ve güncel konularý ele almak için her yýl bir ülkenin ev sahipliðinde toplanýrken, zirvenin gündemi o yýlýn koþullarýna göre belirleniyor.

Dünya nüfusunun yüzde 10'u (yaklaþýk 800 milyon) G7 ülkelerinde yaþýyor. Küresel GSYH'nin yaklaþýk yüzde 40'ýný oluþturan G7 ülkelerinin, küresel ticarete ve uluslararasý finans sistemine hakim olmasý dikkati çekiyor.

Sovyetler Birliði'nin 1991'de daðýlmasýndan sonra G7'ye düzenli olarak katýlan Rusya'nýn 1998'de gruba resmi üye olmasýyla G8 oluþturuldu ancak bu uzun ömürlü olmadý. Rusya, 2014'te Ukrayna'ya ait olan Kýrým Yarýmadasý'ný ilhak ettikten sonra G8 grubundan çýkarýldý.

Dünyanýn ikinci büyük ekonomisine ve en büyük nüfusuna sahip Çin'in ve dünyanýn ikinci büyük nüfusuna sahip Hindistan'ýn G7 üyesi olmamasý dikkati çekiyor.

Ev sahibi ülke; grup içinde olmayan ülkeleri, bölgesel ve diðer uluslararasý organizasyonlarý zirveye davet edebiliyor. AB, G7 üyesi olmamasýna karþýn yýllýk liderler zirvesine sürekli katýlýyor.

  • G7 Lider
  • Ýtalya Zirvesi
  • Borgo Egnazia