G7 ülkelerinden Filistin meselesinde iki devletli çözüm çaðrýsý
ABONE OL

ABD, Almanya, Ýngiltere, Fransa, Ýtalya, Kanada ve Japonya'dan oluþan G7 ülkelerinin liderleri, küresel zorluklarý ele almak ve daha iyi bir gelecek için bir rota çizmek üzere çevrimiçi olarak bir araya geldi. Görüþmeye Ukrayna Devlet Baþkaný Vladimir Zelenskiy de katýldý.

Görüþmenin ardýndan yayýnlanan ortak açýklamada, "Tüm uluslarý, özellikle de savunmasýz olanlarý koruyan hukukun üstünlüðünün yaný sýra dünyanýn her yerinde küresel güvenlik ve insan onurunu koruma konusundaki kararlýlýðýmýzý sürdürüyoruz. Uluslararasý barýþ, refah ve sürdürülebilir kalkýnma arayýþýnda her zamankinden daha fazla birlik içindeyiz ve G7'nin ötesinde uluslararasý ortaklarla olan baðýmýzý güçlendirdik" denildi.

Ukrayna

Ukrayna'ya olan desteðe vurgu yapýlan açýklamada, "Ukrayna'nýn baðýmsýzlýðý, egemenliði ve toprak bütünlüðü için verdiði mücadeleyi destekleme konusundaki kararlýlýðýmýz sarsýlmazdýr. Savaþ alanýnda kullanýlanlar da dahil olmak üzere, Rusya'nýn ordusu ve endüstrisi için kritik olan tüm öðelerin ihracatýný kýsýtlama yönündeki taahhüdümüz devam ediyor ve üçüncü taraflarý da eþdeðer eylemde bulunmaya çaðýrýyoruz" denildi.

Rusya'nýn Ukrayna'ya Dünya Bankasý'na göre bugüne kadar 400 milyar dolarý aþan zararýn bedelini ödemesi gerektiðine dikkat çekilen açýklamada, "Hukuk sistemlerimiz, uluslararasý hukuka uygun olarak Ukrayna'nýn Rusya'dan tazminat almasýna yardýmcý olmak için mümkün olan tüm yollarý araþtýracak. Ýlgili bakanlarýmýza bir sonraki toplantýmýzda bu konu üzerinde çalýþmaya devam etmeleri yönünde talimat veriyoruz" denildi.

Rusya'nýn sorumsuz nükleer söylemi, stratejik gözdaðý tutumu ve silah kontrol rejimlerini baltalamasý kabul edilemez olduðu vurgulanan açýklamada, "Rusya'nýn, Ukrayna'ya yönelik savaþý baðlamýnda nükleer silah kullanmasý bir yana, Rusya'nýn nükleer silah kullanma tehdidi bile kabul edilemez" denildi.

Orta Doðu

Filistin ve Ýsrail arasýnda 7 Ekim'den bu yana devam eden çatýþmalara deðinilen açýklamada, "ABD, Katar, Mýsýr ve bölgedeki diðer ülkelerin liderliðinde saðlanan, esirlerin serbest býrakýlmasýna ve Gazze'ye hayati önem taþýyan insani yardýmlarýn girmesine olanak tanýyan son duraklamayý memnuniyetle karþýlamakla birlikte askeri operasyonlarýn yeniden baþlamasýndan derin üzüntü duyuyoruz" denildi.

Kalan tüm esirlerin ön koþulsuz olarak derhal serbest býrakýlmasý çaðrýsýnda bulunulan açýklamada, "Gazze'de giderek kötüleþen insani krizin ele alýnmasý ve sivil kayýplarýn en aza indirilmesi için daha acil adýmlar atýlmasý gerekmektedir. Bunu saðlamak üzere daha fazla insani yardým arasý verilmesini destekliyor ve teþvik ediyoruz" denildi.

Gazze Þeridi'nde daha fazla insanýn yerinden edilmesini önlemek ve sivil altyapýyý korumak için daha etkili adýmlar atýlmasý gerektiði belirtilen açýklamada, "Sivillere yönelik insani yardýmýn engelsiz ve sürekli bir þekilde saðlanmasý için her türlü çaba sarf edilmelidir. Nüfus giderek daha savunmasýz hale gelmektedir ve kýþ yaklaþýrken, ilave geçiþlerin açýlmasý da dahil olmak üzere, sahadaki ihtiyaçlarýn tam olarak karþýlanabilmesi için Gazze'ye insani yardým akýþýný arttýrmaya devam etmeliyiz" denildi.

"Uluslararasý toplumu BM'nin acil çaðrýsýný tam olarak finanse etmeye çaðýrýyoruz"

Taraflarýn uluslararasý insancýl hukuka uymasý gerektiðine dikkat çekilen açýklamada, "BM kuruluþlarý ile diðer insani yardým aktörleri de dahil olmak üzere Filistin halkýna 600 milyon dolardan fazla yardým yapýlacaðýný duyurduk. Uluslararasý toplumu BM'nin acil çaðrýsýný tam olarak finanse etmeye çaðýrýyoruz" denildi.

Batý Þeria'da aþýrýlýk yanlýsý Ýsrailli yerleþimcilerin Filistinlilere yönelik þiddet eylemleri kýnanan açýklamada, "Suç iþleyenlerden hesap sorulmalýdýr" denildi.

Orta Doðu'daki bölgesel aktörlerin istikrarý bozucu faaliyetlerine son vermesi gerektiðine dikkat çekilen açýklamada, "Özellikle Ýran'ý, Hamas, Hizbullah, Husiler ve diðer devlet dýþý aktörlere destek vermekten kaçýnmaya ve bu gruplar üzerindeki nüfuzunu bölgesel gerilimi azaltmak için kullanmaya çaðýrýyoruz. Bölgedeki ortaklarýmýzla birlikte çatýþmanýn daha fazla týrmanmasýný ve daha geniþ bir alana yayýlmasýný önlemek için yoðun bir þekilde çalýþýyoruz" denildi.

Kýzýldeniz'de ticari gemilere yönelik saldýrýlarýn kýnandýðý açýklamada, "Husilere özellikle sivillere yönelik saldýrýlarý ve uluslararasý deniz yollarý ile ticari gemilere yönelik tehditleri derhal durdurmalarý çaðrýsýnda bulunuyoruz. Husiler tarafýndan gerçekleþtirilen saldýrýlarýn Ýran tarafýndan desteklendiðine inanmak için sebepler bulunmaktadýr" denildi.

Ýsrail ve Filistin arasýndaki çatýþmanýn baþlangýcýndan bu yana dünya genelinde nefret dolu söylemlerin artýðýna deðinilen açýklamada, "Antisemitizm ve Ýslamofobinin her türlüsünü kategorik olarak reddediyoruz" denildi.

Ýsraillilerin ve Filistinlilerin güvenlik, onur ve barýþ içinde yaþama konusunda eþit hakka sahip olduðu vurgulanan açýklamada, "Gazze için sürdürülebilir uzun vadeli çözümlerin koþullarýnýn oluþturulmasýna yardýmcý olmak üzere ortaklarýmýzla yakýn iþbirliði içerisinde çalýþmaya kararlýyýz. Ayrýca daha geniþ kapsamlý bir barýþ sürecine geri dönüldüðünü görmemiz gerekiyor. Hem Ýsraillilerin hem de Filistinlilerin adil, kalýcý, güvenli ve barýþ içinde yaþamalarýný saðlayacak iki devletli bir çözüme olan baðlýlýðýmýzý sürdürüyoruz" denildi.

Çin

Çin ile samimi iliþkiler kurmanýn ve endiþeleri doðrudan Çin'e ifade etmenin öneminin bilincinde olunduðu ifade edilen açýklamada, "Çin ile yapýcý ve istikrarlý iliþkiler kurmaya hazýrýz. Uluslararasý toplumdaki rolü ve ekonomisinin büyüklüðü göz önüne alýndýðýnda, küresel zorluklar ve ortak çýkar alanlarý konusunda Çin ile iþbirliði yapýlmasý gerekmektedir" denildi.

G7 ülkelerinin izledikleri politikalarýn Çin'e zarar vermek veya Çin'in ekonomik ilerlemesini ve kalkýnmasýný engellemek amacýnda olmadýðý belirtilen açýklamada, "Uluslararasý kurallara göre oynayan, büyüyen bir Çin küresel açýdan ilgi çekici olacaktýr. Ayrýlmýyoruz veya içe dönmüyoruz. Ayný zamanda, ekonomik dayanýklýlýðýn riskten arýndýrma ve çeþitlendirme gerektirdiðinin de farkýndayýz. Bireysel ve kolektif olarak kendi ekonomik canlýlýðýmýza yatýrým yapmak için adýmlar atacaðýz. Kritik tedarik zincirlerimizde aþýrý baðýmlýlýðý azaltacaðýz" denildi.

Doðu ve Güney Çin Denizlerindeki durumla ilgili ciddi endiþelerin sürdüðü ifade edilen açýklamada, "Güç veya baský yoluyla statükoyu deðiþtirmeye yönelik tek taraflý giriþimlere þiddetle karþý çýkýyoruz. Uluslararasý toplumda güvenlik ve refah için Tayvan Boðazý'nda barýþ ve istikrarýn vazgeçilmez olduðunu bir kez daha teyit ediyoruz. Belirtilen Çin politikalarý da dahil olmak üzere G7 üyelerinin Tayvan'a iliþkin temel pozisyonlarýnda herhangi bir deðiþiklik yok. Boðazlar arasý sorunlarýn barýþçýl çözümü için çaðrýda bulunuyoruz" denildi.

Açýklamada, "Çin'i Hong Kong'un haklarýný, özgürlüklerini ve yüksek düzeyde özerkliðini koruyan Çin-Ýngiliz Ortak Deklarasyonu ve Temel Kanun kapsamýndaki taahhütlerini yerine getirmeye çaðýrýyoruz" denildi.

Çin'e Rusya'nýn Ukrayna'dan çekilmesi için baský yapmasý çaðrýsýnda bulunulan açýklamada, "Çin'i, Rusya'ya askeri saldýrganlýðýný durdurmasý ve askerlerini Ukrayna'dan derhal, tamamen ve koþulsuz olarak geri çekmesi için baský yapmaya çaðýrýyoruz" denildi.

Kuzey Kore

Kuzey Kore'ye tüm kitle imha silahlarýný ve balistik füzelerini tamamen, doðrulanabilir ve geri dönülemez þekilde imha edilmesi çaðrýsýnda bulunulan açýklamada, "Devam eden balistik füze fýrlatmalarýný, 21 Kasým 2023'te gerçekleþtirilen balistik füze teknolojisi kullanýlarak yapýlan son fýrlatmayý ve ilgili BMGK kararýný doðrudan ihlal eden Kuzey Kore'den Rusya'ya silah transferini þiddetle kýnýyoruz. Kuzey Kore'yi insan haklarýna saygý duymaya ve uluslararasý insani yardým kuruluþlarýnýn eriþimini kolaylaþtýrmaya çaðýrýyoruz" denildi.

  • Gazze Þeridi
  • insani yardým
  • iki devletli çözüm