G7 ülkelerinden Ukrayna'ya destek
ABONE OL

G7 Dönem Baþkaný Ýtalya'nýn, Venedik kentinde ev sahipliði yaptýðý iki günlük toplantýnýn ardýndan bir sonuç bildirisi kabul edildi.

Bildiride, Rusya'nýn Ukrayna'ya yönelik savaþýnýn en güçlü ifadelerle kýnandýðý belirtilirken, "Rusya'ya karþý yaptýrýmlarý ve diðer kýsýtlayýcý tedbirleri ihlal ederek bu ülkeye yasa dýþý finansman ve mal saðlayanlarý sorumlu tutmak da dahil olmak üzere ilgili yasalarýn uygulanmasý taahhüdü" yinelendi.

Ukrayna'nýn Rusya'dan tazminat almasýna yardýmcý olmak için tüm yollarýn araþtýrýlmaya devam edildiði kaydedilen bildiride, 19 Nisan'da G7 Dýþiþleri Bakanlarý'nýn teyit ettiði üzere; dondurulmuþ Rus varlýklarýnýn Ukrayna'yý desteklemek için kullanýlabileceði tüm muhtemel yollar ve uygulanabilir seçenekler konusunda çalýþmaya devam edileceði ifade edildi.

Bildiride, "Rusya'nýn saldýrgan savaþý nedeniyle Ukrayna'da ve Ukrayna'ya karþý iþlenen uluslararasý suçlarýn hesap verebilirliðini saðlamayý amaçlayan soruþturma ve kovuþturmalarý destekleme kararlýlýðýmýzý sürdürüyoruz." ifadesi kullanýldý.

G7 Bildirisinde, yasa dýþý göç, yapay zeka ve uyuþturucu kaçakçýlýðý gibi küresel çaptaki sorunlarla alakalý iþbirliðinin derinleþtirilmesine ve koordinasyonun desteklenmesine yönelik "Venedik Adalet Grubu"nun oluþturulduðu belirtildi.

Bildiride, G7 bakanlarýnýn, uyuþturucu kaçakçýlýðýný ve suç gelirlerinin aklanmasýný önleme konusunda yargý ve kolluk kuvvetlerinin çabalarýný güçlendirmeye yönelik stratejilerin üzerinde durulduðu aktarýldý.

Fentanil, nitazin gibi sentetik uyuþturucularýn piyasaya sürülmesinin, uluslararasý adli iþbirliði gerektiren en acil konu olduðu ifade edilen bildiride, organize suçlarýn, son yýllarda insan ticareti ve göçmen kaçakçýlýðý konularýnýn küresel endiþe konusu haline gelmesine katkýda bulunduðu kaydedildi.