''Gazze Mahkemesi'' küresel vicdanýn sesi olacak
ABONE OL

Eski Birleþmiþ Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Richard Falk'ýn liderliðinde yürütülen "Gazze Mahkemesi" giriþiminin baþkanlýk heyetinde bulunan Köroðlu, mahkemenin kuruluþ amacýna, önemine ve beklentilere iliþkin AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Köroðlu, Gazze Mahkemesi'nin, uluslararasý sistemden ve devletlerden "baðýmsýz inisiyatif" olarak ortaya çýktýðýný dile getirdi. Köroðlu, "Bu giriþim, tamamen insanlýðýn vicdanýný yansýtabilecek bir platform oluþturmak için ortaya çýktý. Entelektüeller, akademisyenler, düþünürler ve uluslararasý hukukçular, herhangi bir devlete ya da resmi kuruma baðlý olmadan, sadece insan olmanýn gerekliliðiyle bu projede bir araya geliyor." dedi.

Gazze Mahkemesi'nin temel felsefesine de deðinen Köroðlu, mahkemenin uluslararasý geleneksel mahkemelere alternatif olmadýðýný, bu mahkemeleri destekleyici rol üstlendiðini söyledi.

Mahkemenin, uluslararasý sistemin eksikliklerini tamamlamayý hedeflediðini ve Gazze'de yaþanan hak ihlallerine dikkati çekmeyi amaçlayan "vicdan mahkemesi" olarak önemli misyona sahip olduðunu vurgulayan Köroðlu, bu süreçte insanlýða ve adalete katký sunmayý amaçladýklarýný belirtti.

Köroðlu, "Bütün insanlarýn, sanatçýlardan, entelektüellere, aydýnlara, kanýt sunmak isteyen, þahit, maðdur kim varsa herkesin katký sunabileceði bir platform olup, Gazze Mahkemesi'ni bir insanlýk mahkemesi platformuna dönüþtürmek istiyoruz. Projenin temel mantýðý bu." ifadelerini kullandý.

- "GAZZE MAHKEMESÝ DÜNYA ÇAPINDA DESTEK GÖRÜYOR"

Köroðlu, Gazze Mahkemesi projesinin uluslararasý düzeyde geniþ katýlýmla yürütüldüðünü ve projeye yönelik olumlu tepkiler aldýklarýný dile getirdi.

Dünyanýn farklý bölgelerinden ve farklý arka planlara sahip katýlýmcýlarýn projeye dahil olduðunu vurgulayan Köroðlu, "Sanatçýlar, aktivistler, sosyal sorumluluk projelerini yöneten kiþileri, herkesi buna dahil etmeye çalýþýyoruz. Herkesle bu konularda istiþare ettik, tekliflerde bulunduk. Çok olumlu dönüþler alýyoruz." diye konuþtu.

Projeye olan ilginin giderek de arttýðýný belirten Köroðlu, "Biz proje baþladýktan sonra bu çalýþmanýn çok daha geniþleyeceðini düþünüyoruz. Bütün insanlarýn bir þekilde bu projenin içinde yer almak istediðinin farkýndayýz. Þu anda yaklaþýk 50-60 kiþilik çekirdek bir ekip olacak." dedi.

- "DURUÞMALAR ÝSTANBUL'DA TAMAMLANACAK"

Köroðlu, Ýngiltere'nin baþkenti Londra'da 31 Ekim-1 Kasým'da yapýlan toplantýlarda projeye dahil olabilecek kiþilerle bir araya geldiklerini, istiþare ve danýþma toplantýlarý yaptýklarýný dile getirdi.

Londra'daki bu toplantýlarýn, mahkemenin resmi baþlangýcý olarak deðerlendirildiðini belirten Köroðlu, bu giriþimin 1 yýl boyunca devam edeceðini ve Ekim 2025'te Ýstanbul'da yapýlacak duruþmalarla sonlandýrýlacaðýný söyledi. Köroðlu, bu süreç boyunca pek çok görüþme ve toplantý yapacaklarýnýn da altýný çizdi.

- "YAKLAÞIK 5-6 AY SÜREN DETAYLI CÝDDÝ HAZIRLIK SÜRECÝ OLDU"

Köroðlu, Gazze Mahkemesi'nin hazýrlýk sürecinin önemine de dikkati çekerek, sözlerini þöyle tamamladý:

"Biz heyecanlýyýz. Londra'ya gelene kadar yaklaþýk 5-6 ay süren detaylý ciddi hazýrlýk süreci oldu. Aslýnda, biz ilk defa bunun meyvesini de alacaðýz. Ýnsanlarla konuþuyoruz. Asýl tabii bu iþin nasýl yanký uyandýracaðýný bu günlerden sonra göreceðiz çünkü ilk defa insanlara artýk bunu duyurmuþ olacaðýz. Ýnsanlar mahkemenin web sitesine girip proje hakkýnda bilgi sahibi olacak ve biz uluslararasý ilgili platformlarda projeyi anlatan, insanlarýn gündemine sokan etkinliklerin, faaliyetlerin daha çok içinde bulunacaðýz. Asýl ondan sonra biraz daha bu iþin nereye evrildiðini, nereye gittiðini görmüþ olacaðýz ama þu ana kadar olan þeyler bunun çok iyi bir noktaya gittiðinin iþaretini veriyor. Umarým yanýlmayýz. Bu þekilde biz devam edeceðiz."

- "GAZZE MAHKEMESÝ" GÝRÝÞÝMÝ

Gazze Mahkemesi, Ýsrail'in saldýrýlarý altýndaki Gazze'de yaþananlarýn hukuki, siyasi ve etik yönlerini araþtýrmak üzere kuruldu.

Baðýmsýz bir inisiyatif olarak kurulan, insanlýk ve vicdan mahkemesi olan "Gazze Mahkemesi", uzun hazýrlýk sürecinin ardýndan Ýngiltere'nin baþkenti Londra'da ilk uluslararasý toplantýsýný gerçekleþtirdi.

Eski BM Filistin Özel Raportörü Richard Falk'ýn liderliðinde yürütülen projenin baþkanlýk heyetinde yine BM eski özel raportörlerinden Michael Lynk ve Hilal Elver gibi isimlerin yaný sýra Raji Sourani, Susan Akram, Ahmet Köroðlu, Diana Buttu, Cemil Aydýn ve Penny Green bulunuyor.

Mahkemenin önemli bileþenlerinden olan "mahkeme üyeleri" arasýnda farklý arka planlara sahip dünyanýn çeþitli bölgelerinden pek çok önemli isim yer alýyor. Bu isimler arasýnda, Ilan Pappe, Jeff Halper, Ussama Makdisi, Ayhan Çitil, Cornell West, Avi Shlaim, Naomi Klein, Aslý Bali, Mahmood Mamdani, Craig Mokhiber, Hatem Bazian, Mehmet Karlý, Sami Al Arian, Farank Barat, Hassan Jabareen, Willy Mutunga, Victor Kattan ve Victoria Brittain de bulunuyor.

Halk vicdanýna dayanan mahkemenin ikinci ayaðýnýn, Mayýs 2025'te Bosna Hersek'in baþkenti Saraybosna'da, üçüncü ve son aþamasýnýn ise Ekim 2025'te Ýstanbul'da yapýlmasý öngörülüyor.

Mahkeme, Ýsrail'in Gazze soykýrýmýný ve Filistin halkýna yönelik iþlediði hak ihlallerini çok boyutlu inceleyerek gündeme taþýmayý ve uluslararasý toplumun dikkatini çekmeyi hedefliyor.

  • Gazze Mahkemesi
  • Ahmet Köroðlu
  • Gazze