Gazze saldýrýlarý Ýsrail ekonomisinde finansal baskýyý arttýrýyor
ABONE OL

Moody's Yatýrýmcýlar Servisi'nin Ýsrail'in kredi notunu düþürmesi ve not görünümünü "negatif"'e çekmesinin ardýndan Ýsrail bütçesi üzerindeki baský büyük ölçüde artýþa geçti. Not indirimine gerekçe olarak Lübnan Hizbullah'ý ile Ýsrail'in kuzey bölgelerindeki olasý gerilimler gösterilirken; Baþbakan Netanyahu kararýn Ýsrail'in ekonomik durumunu yansýtmadýðýný iddia etti.

Ýsrail'in en büyük 200 þirketini temsil eden Ýsrail iþ formu, kredinin negatif görünümünün olumsuz bir geliþme olduðu yorumunda bulunarak çok sayýda savaþa raðmen 36 yýldýr benzeri görülmemiþ bir baský yaþandýðýný belirtti. Ýþ Formu, Moody's'in kararlarýnýn saðlam temellere dayandýðýný; Ýsrail'in 2024 bütçe teklifinin dengesiz olduðunu ve ekonomiyi toparlamayý hedeflemediðini de es geçmedi.

Bloomberg, Ýsrail'in fiyatlar yükseldikçe bu yüzyýldaki en büyük bütçe açýklarýndan birine doðru ilerlediðini belirtti. Ýsrail'in artan askeri harcamalarýnýn endiþe verici olduðunu söyleyen resmi kaynaklara göre hükümet, koronavirüs salgýný ve sokaða çýkma yasaklarýnýn sonuçlarý sebebiyle aþýrý harcama yapmak zorunda kaldýðý 2020 yýlý hariç, 2024 yýlýnda önceki herhangi bir yýldan daha fazla borç ihraç etmeyi planlýyor. Toplam borcun yaklaþýk 210 milyar þekele (58 milyar dolar) ulaþmasý bekleniyor.

  • Gazze saldýrýlarý
  • Ýsrail ekonomisi
  • tahvil satýþý