Gazze ve Lübnan itirafý: Buna inanmaya devam etmek talihsizlik
ABONE OL

Ýsrail savaþ uçaklarý, Lübnan'ýn güneyi ve doðusundaki birçok beldeye ve baþkent Beyrut'un Dahiye bölgesine þiddetli hava saldýrýlarý gerçekleþtirdi.

Lübnan resmi ajansý NNA'nýn haberine göre Ýsrail savaþ uçaklarý, baþkent Beyrut'un Dahiye bölgesine hava saldýrýlarý düzenledi; Beyrut Uluslararasý Havaalaný yakýnlarýndaki Tahvita el-Gadir, El-Kefaat ve Burc el-Baracine bölgelerini hedef aldý.

Ýsrail savaþ uçaklarý, ülkenin güneyindeki Sur kentine baðlý beldelerin yaný sýra ülkenin doðusundaki Bekaa bölgesine yoðun hava saldýrýlarý gerçekleþtirdi, ülkenin doðusundaki Bealbek'in Nebi Þit ve Yunin köyleri baþta olmak üzere bazý beldeleri de bombaladý.

Ýsrail Ordu Sözcüsü Avichai Adraee, dün sosyal medya hesabýndan yayýmladýðý mesajda Lübnan'ýn güneyindeki bazý bölgelerin boþaltýlmasý çaðrýsý yapmýþtý.

Saldýrý düzenleyecekleri tehdidinde bulunan Adraee, Lübnan'ýn güneyindeki 25 köy ve yerleþim bölgesindeki halktan evlerini terk ederek Eveli Nehri'nin kuzeyine geçmelerini talep etmiþti.

GAZZE VE LÜBNAN ÝTÝRAFI

Ýsrail eski Ulusal Güvenlik Konseyi Baþkaný Emekli General Giora Eiland Ýsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldýrýlarýna dair deðerlendirmelerde bulundu.

Ýsrail basýnýna konuþan Eiland, ülkesinin Gazze ya da Lübnan'da tam bir zafer elde edemeyeceðini belirterek "Hamas ve Hizbullah'ýn teslim olmayacaðýný ve her zaman savaþmaya devam edenlerin olacaðýný" söyledi.

Ýki cephede savaþý sürdürmenin Ýsrail'in çýkarlarýna hizmet etmeyeceðini ve siyasi çözümlere kapý açmanýn akýllýca olacaðýný vurgulayan Eiland, "Gazze ve Lübnan'da askeri baskýnýn tek baþýna kurtuluþu saðlayabileceðine inanmaya devam etmek talihsizliktir" þeklinde konuþtu.

Ýþte dakika dakika Lübnan ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

14:20 Birleþmiþ Milletler (BM), Ýsrail ile Lübnan'ý ayýran Mavi Hat'ýn her iki tarafýndaki sivillerin özlemini duyduðu ve hak ettiði güvenlik ve istikrarý yeniden tesis etmenin tek yolunun müzakere yoluyla çözüm olduðunu vurguladý.

13:38 Dünya Saðlýk Örgütünün (DSÖ) Lübnan Olay Müdahale Yönetici Yardýmcýsý Ian Clarke, Ýsrail'in saldýrýlarýný havadan ve karadan sürdürdüðü Lübnan'da 17 Eylül'den bu yana saðlýk sistemine yönelik 16 saldýrýda 65 saðlýk çalýþanýnýn öldürüldüðünü bildirdi.

11:49 Avustralya'da Filistin destekçileri, Gazze ve Lübnan'da yaþananlar nedeniyle Canberra hükümetinin Ýsrail'e yaptýrým uygulamasý talebiyle gösteri düzenledi.

11:40 Hizbullah, Ýsrail'in kuzeyindeki askeri tesisleri ve askerlerin yoðunlaþtýðý bölgelere roket atýþý gerçekleþtirdiklerini duyurdu.

11:05 Güney Afrikalý yazar ve aktivist Dr. Firoz Osman, Ýsrail'in her zaman "bölgesel hakimiyeti" hedeflediðini belirterek, "Siyonistlerin amacý her zaman sadece Filistin'i, Lübnan'ýn bir kýsmýný, Suriye'nin bir kýsmýný ve Ürdün'ün bir kýsmýný deðil, tüm bölgeyi kontrol etmek ve hakimiyet altýna almaktý." dedi.

10:44 Ýsrail savaþ uçaklarý, Lübnan'ýn güneyi ve doðusundaki birçok beldeye ve baþkent Beyrut'un Dahiye bölgesine þiddetli hava saldýrýlarý gerçekleþtirdi.

10:29 ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken, Mýsýrlý mevkidaþý Bedr Abdulati ile Orta Doðu'daki son geliþmeleri ele aldý.

09:57 Dýþiþleri Bakanlýðý, Lübnan'dan ayrýlmak üzere baþvuran Türk vatandaþlarýnýn deniz yoluyla tahliyesinin yarýn yapýlacaðýný bildirdi.

09:27 Irak'ýn Kerbela kentine getirilen yerinden edilen Lübnanlýlar, Ýsrail saldýrýlarýndan dolayý evlerini terkettilerini ifade ederek, Lübnan'da artýk hiçbir þeye sahip olmadýklarýný söyledi.

08:00 Ýþgalci Ýsrail ordusu, Beyrut'a düzenlenen saldýrýda Hizbullah Karargah Baþkaný Süheyl Hüseyni'nin öldüðünü iddia etti.

03:10 Lübnan'dan Ýsrail'in orta kesimindeki Büyük Tel Aviv bölgesine 5 füze fýrlatýldýðý, bunlardan bir kýsmýnýn açýk araziye düþtüðü, diðerlerinin ise etkisiz hale getirildiði belirtildi.

02:44 Ýsrail eski Ulusal Güvenlik Konseyi Baþkaný Emekli General Giora Eiland, Ýsrail'in Gazze ya da Lübnan'da tam bir zafer elde edemeyeceðini belirterek, "Askeri baskýnýn Gazze ve Lübnan'da tek baþýna kurtuluþu saðlayabileceðine inanmaya devam etmek talihsizliktir" dedi.

01:10 Hizbullah, Tel Aviv'in banliyölerinde bulunan bir Ýsrail askeri istihbarat birimini füzelerle hedef aldýðýný açýkladý.

00:28 Ýsrail ordusu, Lübnan'ýn baþkenti Beyrut'ta Hizbullah'a ait istihbarat karargahýna saldýrdýðýný öne sürdü.

- ⁠ÝSRAÝL'ÝN LÜBNAN'DA ÞÝDDETLENEN SALDIRILARINDA 2 BÝN 83 KÝÞÝ ÖLDÜ

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatýþmalara devam eden Ýsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ýn güney kentlerinin yaný sýra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldýrýsý düzenledi.

Lübnan Saðlýk Bakanlýðý verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadýn olmak üzere toplam 2 bin 83 kiþi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Ýsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediði hava saldýrýlarýnda öldürüldü.

Hizbullah ise Ýsrail'e roket ve füzelerle karþýlýk veriyor. Ýsrail tarafýnda çoðunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldýrýlarda büyük bir hasar bildirilmedi.

Ýsrail bombardýmaný nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kiþi yerinden oldu.

Ülkenin güney kesimlerinden baþkent Beyrut ve kuzeye göç dalgasý devam ederken, Suriye'ye on binlerce kiþinin göç ettiði belirtiliyor.