Gazze'de ateþkes için önemli iddia
ABONE OL

Devlet televizyonu KAN'ýn haberinde, Ýsrail'in sunduðu teklifin Gazze'de Hamas'ýn esir tuttuðu bazý Ýsraillilerin serbest býrakýlmasý karþýlýðýnda kýsýtlý bir ateþkesi içerdiði belirtildi.

Ateþkes önerisinin Ýsrail ordusunun Gazze'den çekilmesini kapsamadýðý aktarýldý.

Netanyahu'nun, Mýsýrlý yetkililerle söz konusu ateþkes önerisini görüþmek üzere Ýsrail iç istihbarat teþkilatý Þin-Bet'in Baþkaný Ronen Bar'ý Kahire'ye gönderdiði kaydedildi.

Ýsrail'in Walla haber sitesinin haberinde de Þin-Bet Baþkaný Bar'ýn dünkü kabine toplantýsýnda, Mýsýr Ýstihbarat Teþkilatý Hasan Mahmud Reþad'dan ateþkes görüþmelerinin yeniden baþlatýlmasýna iliþkin aldýðý öneriyi sunduðu paylaþýldý.

Bar'ýn dün Reþad ile Mýsýr'ýn baþkenti Kahire'de bir araya geldiði ifade edildi.

Mýsýr Ýstihbarat Teþkilatý Baþkaný Reþad'ýn, Ronen Bar'a "Hamas ile ateþkes müzakerelerini daha büyük bir anlaþmaya taþýyacak" küçük bir anlaþmanýn ana hatlarýný sunduðu aktarýldý.

Söz konusu anlaþmanýn, birkaç günlük ateþkes uygulanmasý karþýlýðýnda Gazze'de tutulan bazý Ýsrailli esirlerin serbest býrakýlmasýný içerdiði belirtildi.

ÇALIÞMALAR HIZ KAZANDI

Israel Hayom gazetesinin haberinde ise kabinenin konuyla ilgili daha ayrýntýlý ve derin bir strateji oluþturmasý için Ýsrail Stratejik Ýþler Bakaný Ron Dermer'i görevlendirdiði kaydedildi.

Gazze'de esir tutulan Ýsraillilerin serbest kalmasý için çalýþmalarýn Hamas lideri Yahya Sinvar'ýn hayatýný kaybetmesinin ardýndan hýz kazandýðý ifade edildi.

Yeni öneriye iliþkin, henüz Mýsýr, Katar ve Hamas'tan bir açýklama yapýlmadý.

Gazze Þeridi'nde ateþkes ve esir takasý için Ýsrail ile Hamas arasýnda, Mýsýr, Katar ve ABD'nin arabuluculuðunda dolaylý müzakereler aylardýr sürüyor.

Ýsrail Baþbakaný Netanyahu'nun Gazze'ye yönelik saldýrýlarý sürdürme ve Gazze'den çekilmeme ýsrarý ateþkes müzakerelerini sekteye uðratýyor.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 603 Filistinli öldü, 99 bin 795 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.