Gazze'deki Sivil Savunma Birimi: Gazze Þeridi'nin kuzeyinde enkaz altýndaki cesetlere ulaþamýyoruz
ABONE OL

Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, Gazze'deki Ýçiþleri Bakanlýðý tarafýndan yayýmlanan yazýlý açýklamasýnda, Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne karþý düzenlediði saldýrýlarda sivil savunma ekiplerini sürekli þekilde hedef alýndýðýný belirtti.

Basal, "Binlerce þehit hâlâ enkaz altýnda ve onlarý çýkaramýyoruz. Kabiliyet ve mekanizmalarýmýzda açýk ve çok büyük eksiklikler var. Gazze Þeridi'nin kuzeyinde enkaz altýndaki cesetlere ulaþamýyoruz." ifadelerini kullandý.

Gazze'de sivil savunma ekiplerini destekleyecek ekip ve mekanizmalarýn devreye sokulmasý çaðrýsýný yinelediklerini vurgulayan Basal, "Ekiplerimiz Ýsrail bombardýmanýnýn sürekli hedefi haline geldi." ifadelerine yer verdi.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE SON DURUM

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, 7 Ekim sabahý, Ýsrail'in "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlerine yönelik sürekli ihlallerine karþýlýk verme" gerekçesiyle kapsamlý saldýrý düzenlerken Ýsrail ordusu da Gazze Þeridi'ne yoðun hava bombardýmaný baþlattý.

Ýsrail'de 7 Ekim'deki saldýrýlarda 310'dan fazlasý asker olmak üzere 1200 Ýsraillinin öldüðü, 5 bin 132 kiþinin yaralandýðý duyuruldu. Ýsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatýþmalarda 72, Lübnan sýnýrýnda da 6 Ýsrail askeri öldürüldü.

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'nde Ýsrail saldýrýlarýnda öldürülen Filistinlilerin sayýsý 6 bin 150'den fazlasý çocuk ve 4 binden fazlasý kadýn olmak üzere 15 bin 207'ye yükseldi.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana Ýsrail güçleri ve Yahudi yerleþimcilerin saldýrýlarýnda 254 Filistinli hayatýný kaybetti.

Ýsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralý ile sivilin sýðýndýðý onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleþkelerini ya da ana binalarýný vurdu. Ýþgal sýrasýnda bazý hastaneleri bastý. Saldýrýlarda yüzlerce kiþi öldü ve yaralandý.

Ýsrail ordusunun 8 Ekim'den bu yana Lübnan'ýn güneyine yönelik saldýrýlarýnda 22 sivil hayatýný kaybederken, Hizbullah ile sýnýrda girdiði çatýþmalarda ise 89 Hizbullah mensubu öldü.

- HAMAS ÝLE ÝSRAÝL ARASINDAKÝ ESÝR TAKASI MUTABAKATI

Ýsrail ile Hamas arasýndaki çatýþmalara 4 gün "insani ara" verilmesine iliþkin uzlaþma, 24 Kasým Cuma günü saat 07.00'de (TSÝ 08.00) uygulamaya girmiþ ve daha sonra 3 gün daha uzatýlmýþtý.

Ýsrail ile Hamas arasýnda varýlan esir takasý mutabakatý çerçevesinde Gazze Þeridi'nden 81 Ýsrailli esir, Ýsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli esir serbest býrakýldý.

Ýsrail ordusu ,1 Aralýk'ta "insani ara"nýn bitmesinin hemen ardýndan Gazze Þeridi'ne yönelik saldýrýlarýna yeniden baþladý.