Gazze'ye gidecek yardým misyonlarýnýn yüzde 40'ý engellendi
ABONE OL

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basýn toplantýsýnda, Gazze'deki duruma iliþkin açýklama yaptý.

Dujarric, BM Ýnsani Ýþler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) bugün Gazze'nin kuzeyine iki insani yardým misyonu planladýðýný ancak ikisinin de Ýsrailli yetkililerce engellendiðini duyurdu.

Misyonlardan birinin El-Ehli hastanesine 20 bin litre yakýt götürmeyi planladýðýný söyleyen Dujarric, buradaki týbbi personelin elektrik olmadan önemli saðlýk hizmeti sunmaya çalýþtýðýna dikkati çekti.

Dujarric, "OCHA son 1 haftada Gazze'nin kuzeyine gidecek yardým misyonlarýnýn yüzde 40'ýnýn engellendiðini bildirdi." dedi.

Gazze'nin güneydoðusundaki Wadi Gazze'nin güneyine de yardým misyonlarýnýn engellendiðini bildiren Dujarric, bugün sadece Han Yunus'taki sivillere saðlýk desteði saðlanan bir misyona izin verildiðini kaydetti.

BM'nin iþgal altýndaki Filistin Bölgesi Ýnsani Yardým Koordinatörü Jamie McGoldrick'in, Ýsrail'in, Gazze'ye yardým giriþini kolaylaþtýrmak zorunda olduðunu belirttiðini aktaran Dujarric, yardýmlarýn Gazze'ye giriþinin yetersiz olduðunu, insani yardým örgütlerinin daðýtým için güvenliðe ihtiyacý olduðunu vurguladý.

Dujarric, McGoldrick'e göre atýlmasý gereken adýmlar arasýnda "tesis ve konvoylarýn hedef alýnmamasý, konvoylara eriþim saðlanmasý, insani yardým misyonlarýnýn hýzlý ve güvenilir bir þekilde hareket etmesi, gerekli teçhizat ve kamyonlarýn giriþine izin verilmesi" bulunduðunu dile getirdi.

Ýsrail Savunma Bakanlýðýna baðlý Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüðünün (COGAT) yardýmlarla ilgili BM'yi suçlamasý hakkýnda ise Dujarric, "Yaptýðýmýz iþ çok açýk. Ýþimizi ancak fýrsat buldukça yapabiliyoruz." dedi.

Dujarric, koordinasyonunun iyileþtirilmesi ve eriþim engellerinin kaldýrýlmasý gerektiðini belirterek acilen ateþkes saðlanmasý çaðrýsýný yineledi.

Sadece iki gün önce BM Çocuklara Yardým Fonu'nun (UNICEF) konvoyunun vurulduðunu anýmsatan Dujarric, "Sadece iþlerini yapýyorlardý. Sonra ne oldu? Vuruldular." ifadelerini kullandý.