Gazze'yi bekleyen büyük tehdit! Soykýrým dursa hastalýk tüketecek
ABONE OL

Londra Üniversitesi, Hijyen ve Tropikal Ýlaçlar Okuluna baðlý Ýnsani Krizlerde Saðlýk Merkezi ile ABD'nin Johns Hopkins Üniversitesi Ýnsani Saðlýk Merkezi, Gazze'deki durumun 3 farklý senaryoda nasýl deðiþeceðini ortaya koyan raporunu yayýmladý.

Ateþkesin ilan edildiði, mevcut saldýrýlarýn ayný þekilde devam ettiði ve saldýrýlarýn þiddetinin arttýðý senaryolara göre hazýrlanan rapor, 7 Þubat-6 Aðustos 2024 tarihlerinde Gazze'deki toplum saðlýðýnýn nasýl deðiþeceðine iliþkin projeksiyonlarý ortaya koydu.

Raporda, Gazze'de ateþkes ilan edildiði bir ortamda savaþýn etkileri, bulaþýcý ya da bulaþýcý olmayan hastalýklar ile anne ve yeni doðan saðlýðýný etkileyen sebepler nedeniyle 6 bin 550 kiþinin öleceði tahmini yapýlýrken, mevcut durumun devam etmesi halinde ölü sayýsýnýn 58 bin 260'a, saldýrýlarýn þiddetinin artmasý halinde ise ölenlerin sayýsýnýn 74 bin 290'a çýkacaðý öngörüldü.

ÖLÜ SAYISININ 85 BÝN 750'YE ULAÞACAÐI ÖNGÖRÜLÜYOR

Bu duruma salgýn hastalýklarýn da etkilemesiyle ateþkes ortamýnda gelecek 6 ayda (Aðustos'a kadar) Gazze'de 11 bin 580 kiþinin öleceði belirtilen raporda, mevcut durumun devamý halinde ölü sayýsýnýn 66 bin 720'ye, þiddetin artmasý halinde ise 85 bin 750'ye ulaþacaðý tahmin edildi.

Raporda, salgýnlarda ise en fazla ölümün kolera, çocuk felci, kýzamýk ve meningokokal menenjitten kaynaklanacaðý öngörüldü.

Ateþkes ortamýnda Gazzelilerin ölümüne sebep olacak en büyük faktörün bulaþýcý hastalýklar olduðuna vurgu yapýlan raporda, mevcut durumda ya da þiddetin arttýðý ortamda ise yaralýlarýn bulaþýcý hastalýklara yakalanmasýnýn büyük sayýda ölümlere sebep olabileceði kaydedildi.

En iyi senaryoda su, saðlýk, beslenme ve barýnma koþullarýnýn iyileþmesinin alacaðý zamanýn ölümlerin artmasýna da sebep olacaðý kaydedildi.

Rapora göre gelecek 6 ayda ölenlerin yüzde 34'ünü 0-15 yaþ arasý çocuklar, yüzde 57'sini ise erkekler oluþturacak. Ayrýca tüm senaryolarda anne, yeni doðan ve ölü doðum sayýlarýnda artýþ tahmin ediliyor.