Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, KKTC Cumhurbaþkanlýðý'nda KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar ile bir araya geldi.
Görüþme öncesinde yapýlan ortak basýn açýklamasýnda konuþan Yýlmaz, 15 Kasým 1983 tarihinin Kýbrýs Türk halký için önemli bir dönüm noktasý olduðunu, kurucu Cumhurbaþkaný Rauf Raif Denktaþ önderliðinde milli iradenin tecelli ettiðini, Kýbrýs Türk halkýný yok etmeye çalýþanlara yönelik verilmiþ büyük bir ders olduðunu söyledi.
Yýlmaz, KKTC'nin kuruluþundan bu yana önemli aþamalar katettiðini, bu baþarý ve ilerlemenin Türkiye için gurur kaynaðý olduðunu vurgulayarak, Türkiye'nin KKTC'nin daha ileriye gitmesi için birlikte çalýþmaya devam edeceðini dile getirdi.
2024 Ýktisadi ve Mali Ýþbirliði Anlaþmasý kapsamýnda Kýbrýs Türk halkýnýn refahýna hizmet edecek projelere devam ettiklerini belirten Yýlmaz, þöyle konuþtu:
"Kýbrýs meselesine yönelik ortaya koyduðunuz iki devletli çözüm vizyonunu kuvvetle destekliyoruz. Kýbrýs'ta adil, kalýcý ve sürdürülebilir bir çözüm ancak Ada'daki gerçekler temelinde mümkün olabilecektir. Bunun için de öncelikle Kýbrýs Türk halkýnýn egemen eþitliði ve eþit uluslararasý statüsü tescil edilmelidir. Cumhurbaþkaný'mýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn BM 79. Genel Kurulunda bir kez daha ifade ettikleri üzere, uluslararasý toplum Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ni tanýmalý, ülkenizle diplomatik, siyasi ve ekonomik iliþkiler geliþtirilmelidir. Kýbrýs Türkü, on yýllar boyunca Ada'yý Türklerden arýndýrmak amacýyla Rum tarafýnca yapýlan baský, terör ve yýldýrma eylemlerine raðmen varlýðýný sürdürmeyi bilmiþ, bir gün dahi özgürlük mücadelesinden ödün vermemiþtir. Anavatan Türkiye de tarihi ve ahdi sorumluluklarý çerçevesinde bugüne kadar olduðu gibi bundan sonra da haklý mücadelesinde Kýbrýs Türk halkýnýn yanýnda olacaktýr."
- "FEDERASYON DEFTERÝNÝN KAPANDIÐINA ÝNANIYORUZ"
Yýlmaz, KKTC Cumhurbaþkaný Tatar'ýn 15 Ekim'de Güney Kýbrýs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis ve Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldiðini hatýrlatarak þunlarý ifade etti:
"Gayriresmi yemeðin ardýndan BMGS Sözcülüðü tarafýndan yapýlan açýklamada, liderler arasýnda ortak zemin bulunmadýðýnýn ilk defa resmi olarak kayda geçirilmiþ olmasý önemli bir kazanýmdýr. Türkiye olarak bu vizyonunuzu kuvvetle destekliyoruz. Federasyon defterinin kapandýðýna inanýyoruz.
Yemekte ayrýca yeni geçiþ kapýlarý açýlmasý konusunu ele almak üzere Rum liderle Ada'da bir araya gelmeyi kararlaþtýrdýnýz. Bu konuda askeri makamlarýmýzýn görüþünü bekliyoruz. Her halükarda gerçekleþecek görüþmenin sýrf bu husus ile sýnýrlý kalmasýnýn önemli olduðunu düþünüyoruz. Önümüzdeki süreçte geniþletilmiþ katýlýmlý bir formatta; iki taraf, anavatanlar, BM, düþük düzeyde bir katýlým ile Birleþik Krallýk, gayriresmi olarak tekrar bir araya gelinmesi konusunda mutabýk kalýndý. Tabiatýyla Türk tarafý bu toplantýda federal çözüm önerilerini görüþmeyecektir. Bu toplantý ayrýca bir müzakere sürecinin baþlangýcý da olmayacaktýr. Sadece ileriye dönük olarak neler yapýlabileceði konusunda görüþ alýþveriþine imkan saðlanacaktýr."
- "ÖNEMLÝ BÝR GÜÇ OLACAKTIR"
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, KKTC'nin, Türk Devletleri Teþkilatý Biþkek Zirvesi'ne onur konuðu olarak davet edilmesinden duyduðu memnuniyeti dile getirerek þöyle dedi:
"Türk devletleriyle teþkilat yoluyla temaslarýnýzý artýrmanýz ve iliþkilerinizi geliþtirmeniz, Kýbrýs Türkü'nün haklý davasýný dünyaya duyurmakta önemli bir güç olacaktýr. Bundan sonra da Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Devletleri Teþkilatý toplantýlarýna katýlýmý için var gücümüzle sizlerin yanýnda olmaya devam edeceðiz. Türk Devletleri Teþkilatý üyesi diðer ülkelerin önümüzdeki dönemde düzenleyecekleri etkinliklere KKTC'nin davet edilmesi hususunda daha rahat hareket etmelerini de ümit ediyoruz."