Gerçekleri açýk açýk söyledi: Bizim Türkiye'ye daha fazla ihtiyacýmýz var
ABONE OL

TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleþtiren Macaristan Ulusal Meclis Baþkaný Laszlo Köver ile Meclis'te bir araya geldi.

Kurtulmuþ ve Köver, baþ baþa ve heyetler arasý görüþmenin ardýndan ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Macaristan Ulusal Meclis Baþkaný Köver ve heyetini TBMM'de aðýrlamaktan memnuniyet duyduðunu söyleyen Kurtulmuþ, TBMM olarak yurt dýþýndan meclis baþkanlarýný ve heyetlerini aðýrlamaktan ayrý bir onur duyduklarýný ifade etti.

Kurtulmuþ, bu ziyaretlerin, Türkiye'ye karþý olan ilginin arttýðýný göstermesi açýsýndan da önemli olduðunu belirterek, "Ayný zamanda parlamenter diplomasinin bir gereði olarak TBMM Baþkaný ve TBMM heyetleri sürekli olarak yurt dýþýndaki uluslararasý toplantýlarda Türkiye'nin tezlerini, görüþlerini anlatabilme imkanýna kavuþmaktadýrlar. Bu vesileyle TBMM'nin uluslararasý alandaki bu faaliyetlerinin Türkiye için önemli bir çaba olduðunun altýný çizmek isterim." diye konuþtu.

Macaristan ve Türkiye arasýndaki iliþkilerin baþlangýcýnýn 100. yýlý dolayýsýyla hem Türkiye'de hem Macaristan'da bu yýlýn "ortak kültür yýlý" olarak ilan edildiðini anýmsatan Kurtulmuþ, bu kapsamda yýl sonuna kadar çeþitli etkinliklerin gerçekleþeceðini söyledi.

- "MACARÝSTAN ÝLE TÜRKÝYE MÜKEMMEL BÝR ÝLÝÞKÝYÝ GELÝÞTÝRMÝÞTÝR"

Türkiye ile Macaristan arasýndaki iliþkilerin özelikle son dönemde Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Macaristan Baþbakaný Viktor Orban'ýn yakýn iþbirlikleri ve dostluklarý çerçevesinde büyük bir mesafe katettiðini vurgulayan Kurtulmuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Stratejik ortaklýk seviyesindeki iliþkilerimiz geçtiðimiz yýl aralýk ayýnda Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn Macaristan'a yaptýðý gezi sýrasýnda geliþtirilmiþ stratejik ortaklýk seviyesine çýkartýldý. Ýkili iliþkiler bakýmýndan uluslararasý baðlamda tanýmlanabilecek daha üst seviye yoktur. Macaristan ile Türkiye mükemmel bir iliþkiyi geliþtirmiþtir ve çok güzel bir ivme yakalamýþtýr. Bu iliþkilerimiz sadece siyasi olarak yakýn iliþkilerin ötesinde iki milletin var olan kültürel ve tarihi benzerliklerinden de beslenmektedir. Bu anlamda hem toplum yapýsý hem kültürel benzerlikler hem tarihi köklerimiz itibarýyla iki ülkenin de birbirilerine yakýnlaþmasýný kolaylaþtýracak bir zeminin olduðunu bir kere daha teyit etmek isterim. Ayrýca birçok meselede ortak yaklaþýmlara sahip olunmasý, yine ticaret baþta olmak üzere ikili alanda çok sayýda iþbirliðinin geliþtirilmiþ olmasý da Türk-Macar iliþkilerinin daha ileriye götürülmesi için fevkalade önemli adýmlar olmuþtur. Örneðin iki ülke arasýnda 4 milyar dolar seviyesine gelen ikili ticaret hacminin yakýn zamanda hedef olarak konulan 6 milyar dolar seviyesine çýkacaðýný ümit ediyoruz ve bu alandaki çalýþmalarý karþýlýklý olarak destekliyoruz."

Savunma sanayi baþta olmak üzere turizm, eðitim ve diðer alanlarda çok yönlü olarak iliþkilerin devam ettiðini bildiren Kurtulmuþ, Türkiye ile Macaristan'ýn bu iliþkilerini daha da geliþtirecek noktada çalýþmalarýný sürdürdüðünü belirtti.

- TÜRKÝYE-AB ÝLÝÞKÝLERÝ

Kurtulmuþ, Macaristan'ýn AB Dönem Baþkaný olmasý bakýmýndan da bu dönemin Türk-Macar iliþkilerini geliþtirmesi bakýmýndan önem taþýdýðýný ifade ederek, þunlarý söyledi:

"Macaristan, AB'nin geniþlemesinden yana olmuþ ve bu çerçevede de Türkiye'nin AB perspektifine hep destek vermiþ olan, dost ve yakýn irtibatýmýz olan müttefik bir ülkemizdir. Ümit ederim ki Türkiye'nin AB iliþkileri bakýmýndan Macaristan'ýn dönem baþkanlýðý yararlý olacak ve Türkiye-AB yakýnlaþmasýna katký saðlayacaktýr.

Yine ayný þekilde bölgemizde barýþýn saðlanmasý konusunda özellikle Rusya-Ukrayna arasýnda devam eden çatýþmanýn, gerilimin sona erdirilmesi konusunda da Macaristan'la yakýn görüþlere sahip olduðumuzun altýný çizmek isterim. Çünkü devam etmekte olan bu savaþ, sadece Rusya ile Ukrayna arasýnda bir gerilim olmanýn çok ötesine geçmiþ, Rusya ile bütün Avrupa'nýn hatta Rusya ile bütün Batý'nýn ortak savaþý haline dönme potansiyeline sahiptir. Bu çerçevede, ümit ediyoruz ki her iki ülkeyle de yakýn iliþkisi olan bir ülke olarak Türkiye'nin ortaya koyduðu barýþ perspektifi karþýlýk bulur, Rusya-Ukrayna gerilimi baþta olmak üzere bölgedeki bütün gerilimlerin sona ermesi mümkün olur diye düþünüyoruz."

- "AVRUPA'NIN TÜRKÝYE'YE DAHA FAZLA ÝHTÝYACI VAR"

Macaristan Ulusal Meclis Baþkaný Köver ise TBMM Baþkaný Kurtulmuþ'a ev sahipliði dolayýsýyla teþekkür ederek, üçüncü kez ülkesini temsilen Türkiye'de bulunduðunu belirtti.

Türk-Macar Kütür Yýlý organizasyonunda bulunanlara da teþekkür eden Köver, "Macar kültüründen bir bölümünü tanýtma imkanýný buldular. Ýki ülkenin güçlü hedeflerinin gerçekleþtirilmesine sadece ticari iliþkilerde deðil kültür gibi alanlarda da deðerli çalýþmalar yapmaktayýz. Ýliþkilerimiz daha da geniþlemektedir. Sayýn Recep Tayyip Erdoðan ve Macaristan Baþbakaný Viktor Orban'a bu süreçleri baþlattýklarý için teþekkür ediyoruz." dedi.

Turizm, kültür, ticaret, bilim ve inovasyon alanýnda iliþkileri geliþtirmek istediklerini anlatan Köver, "AB katýlým süreciyle ilgili olarak, Macaristan, AB'ye üye ülke devletleri içinde geniþlemeyi en çok destekleyen ülkedir. Türkiye'nin AB üyeliðine alýnmasýný desteklemekteyiz. Uzun bir süreç oldu maalesef. Sadece Türkiye'nin Avrupa'ya deðil Avrupa'nýn da Türkiye'ye ihtiyacý bulunmaktadýr. AB'nin önündeki zorluklara yetersiz cevaplarýný düþünürsek, Avrupa'nýn Türkiye'ye daha fazla ihtiyacý olduðunu söyleyebilirim." diye konuþtu.

Köver, Türkiye gibi Balkan ülkelerinin de AB'ye üyeliklerini desteklediklerinin altýný çizerek, "Egemenliðini koruyarak güçlü üye devletler vasýtasýyla Avrupa'yý daha da güçlendirebiliriz." deðerlendirmesinde bulundu.

AB üyesi ülkelerin parlamentolarý dýþýnda en sýký iliþkileri TBMM'yle geliþtirdiklerini anlatan Köver, "Bunun gelecekte de böyle devam etmesini diliyoruz. Gelecekte de ikili meclis iliþkilerimizin daha da geliþtirilmesi için çabalarýmýzý sürdüreceðiz." ifadelerini kullandý.

Komþudan dikkat çeken Türkiye açýklamasý! 'Yeni bir aþama' olarak duyurdular

"Üçüncü kez görmezden gelinemez"

Dertleri ilk dört madde deðil!