Merkezi Çin'in Þanghay þehrinde bulunan uydu görüntüleme ve analiz firmasý MazarVision, uçak gemisinin uydu fotoðraflarýný yayýmladý.
Geminin, Çin ile Filipinler arasýnda Güney Çin Denizi'nde egemenlik ihtilafýna konu ola Spratly Adalarý'nýn parçasý olan Ýkinci Thomas Sýðý yakýnlarýnda sürtüþme ve gerilimlerin arttýðý bir dönemde bölge yakýnýnda seyretmesi dikkati çekti.
Uydu görüntüleri, uçak gemisinin Çin'in güneyindeki Haynan Adasý'nýn merkezi Sanya'daki donanma üssünden doðuya hareket ederek Filipinler'in Luzon Adasý'nýn kuzeybatýsýnda seyrettiðini belirledi.
Çin ve Filipinler Savunma Bakanlýklarý geminin hareketiyle ilgili henüz açýklama yapmadý.
Çin donanmasý, Filipinler ile gerilimlerin yaþandýðý Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerini artýrmýþtý. Geçen hafta 2 muhrip, 1 firkateyn ve 1 ikmal gemisinden oluþan donanma filosu, Filipinler'in güneybatý ucundaki Palawan Adasý açýklarýnda görülmüþtü.
- ÝKÝNCÝ THOMAS SIÐI
Güney Çin Denizi'nde Spratly Adalarý'nýn parçasý olan ve Filipinler'in kontrolündeki Ýkinci Thomas Sýðý, son dönemde iki ülke gemilerinin karþý karþýya geldiði sürtüþme ve gerilimlere sahne oluyor.
Filipinlilerin "Ayungin", Çinlilerin "Rýnai" adýný verdiði sýðlýkta Filipinler Donanmasýna ait savaþ gemisi karaya oturmuþ halde bulunuyor. Gemiye ikmal saðlamak üzere Filipin gemileri aralýklarla bölgeyi ziyaret ediyor.
Pekin yönetimi, resifte karaya oturtulan "Sierra Madre" adlý savaþ gemisinin bölgede yasa dýþý bulunduðunu belirterek, geri çekilmesi ve resifin orijinal haline getirilmesini talep ediyor.
Çin Sahil Güvenliðinin, resifte bulunan gemideki denizcilerin ihtiyaçlarýný karþýlamak üzere yapýlan ikmal seferlerini engellemeye çalýþmasý, ülkeler arasýndaki gerilimi yükseltiyor.
Çin Sahil Güvenliði geçen hafta bölgedeki Filipin Donanmasýna ait ikmal gemilerine engel olmuþ, ellerinde býçaklar ve palalar taþýyan Çin Sahil Güvenlik personeli, Filipinli askerleri tehdit etmiþti.
- GÜNEY ÇÝN DENÝZÝ ANLAÞMAZLIÐI
Güney Çin Denizi, kýyýdaþ ülkelerin baðýmsýzlýklarýný kazandýðý Ýkinci Dünya Savaþý'ndan bu yana bölge ülkeleri arasýnda egemenlik ihtilaflarýnýn odaðýnda yer alýyor.
Çin, ilk kez 1947'de yayýmladýðý haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasýnda bulunurken yer altý kaynaklarý açýsýndan zengin bölgede Filipinler'in yaný sýra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.
Çin'in bölgedeki ihtilaflý adalarda üsler inþa etmesine, askeri unsurlarýn yaný sýra sivil gemi filolarýyla varlýk göstermesine bölge ülkelerinin yaný sýra ABD de karþý çýkýyor.
Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in baþvurusuyla verdiði kararda Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflý egemenlik taleplerinin yasal olmadýðýna hükmetmiþti.