Google 5 milyar dolardan fazla tazminat ödeyecek
ABONE OL

California Kuzey Bölge Mahkemesindeki belgelere göre Google, çevrim içi gezintilerde anonim seçeneðini kullandýðý halde bilgileri izinsiz kullanýlan 50 davacýyý temsil eden 3 avukatlýk firmasý ile anlaþmaya vardý.

Anlaþmaya göre Google, izinsiz verilerin kaydýný tuttuðu gerekçesiyle 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti.

Google, milyonlarca kullanýcýnýn internette gezinme geçmiþine iliþkin verileri silecek.

"Bu anlaþma, hakim teknoloji þirketlerin, kullanýcý verilerini nasýl toplayýp kullandýklarý ve toplanan verileri nasýl silip düzelttikleri konusunda kullanýcýlara yönelik beyanlarýnda dürüst olmalarýný gerektiren tarihi bir adýmdýr." denilen belgede, "Bu anlaþma, dünyanýn en büyük veri toplayýcýsýnýn gerçek hesap verebilirliðini ve þeffaflýðýný saðlar, internetteki gizlilik hakkýmýzý iyileþtirmeye ve korumaya yönelik önemli bir adýma iþaret eder." ifadeleri yer aldý.

Yaklaþýk 4 yýl önce açýlan davada Google, anonim tarama seçeneðini kullanan herkesin etkinliðini nasýl izlediði konusunda kullanýcýlarý yanýltmakla suçlanýyordu.

ABD Adalet Bakanlýðý, biri 2020'de diðeri 2023'te olmak üzere tekelleþme politikasý uyguladýðý iddiasýyla Google'a iki ayrý "antitröst" davasý açmýþtý.