Göreve gelir gelmez Türkiye mesajý verdi: Baþkan Erdoðan ile çalýþmaya devam edeceðim
ABONE OL

NATO'nun yeni Genel Sekreteri Mark Rutte, terörle mücadelenin NATO baðlamýnda ele alýnmasý gerektiðini ve bu konuda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile çalýþmaya devam edeceðini ifade etti.

Rutte, görevi devralmasýnýn ardýndan Brüksel'deki NATO karargahýnda ilk basýn toplantýsýný düzenledi.

"Tarihin en baþarýlý siyasi askeri ittifaký olan NATO'nun Genel Sekreteri olarak hizmet etmekten büyük onur duyuyorum." diyen Rutte, NATO müttefiklerinin ciddi zorluklarla karþý karþýya olduðunu anlattý.

Rutte, "32 müttefikin de oynayacaklarý benzersiz bir rol var ve birlikte baþaramayacaðýmýz hiçbir þey yok." dedi ve þöyle devam etti:

"Ancak yeteneklerimizi ihtiyaçlarýmýzla gerçekten eþleþtirmek için daha fazla savunma harcamasýna ihtiyacýmýz var. Müttefiklerle birlikte doðru alanlara yeterince yatýrým yaptýðýmýzdan ve kolektif savunmamýzýn yükünü eþit bir þekilde üstlendiðimizden emin olmak için çalýþacaðým. Her birimiz payýmýzý adil þekilde ödemeliyiz."

- UKRAYNA

Rutte, 2014'te Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Havayollarýna ait uçaðýn Ukrayna'nýn Rusya sýnýrý yakýnýnda düþürülmesine deðinerek, "Þahsi tecrübemden biliyorum. Ukrayna'da çatýþma cephe hatlarýyla sýnýrlý deðil. 10 sene önce ülkemde bir trajedi yaþandý ve bir daha hiç yaþanmamalý." diye konuþtu.

Ukrayna'nýn NATO müttefiklerinden tedarik ettiði silahlarý Rusya içindeki askeri hedefleri vurmak için kullanma talebine iliþkin görüþü sorulan Rutte, "Ukrayna bir meþru müdafaa savaþý vermektedir ve bu da Ukrayna'nýn kendini savunma hakkýna sahip olduðu anlamýna gelmektedir. Bildiðimiz üzere uluslararasý hukuka göre bu hak sýnýrda sona ermez. Bu da Ukrayna'nýn kendini savunma hakkýný desteklemenin, saldýrgan topraklardaki meþru hedefleri vurmalarýnýn da mümkün olduðu anlamýna geliyor." dedi.

Bu konudaki nihai kararýn müttefik ülkelere ait olduðunu kaydeden Rutte, "Bu bana baðlý deðil. Bu, Ukrayna ile iliþkilerinde tek tek müttefiklere kalmýþ bir þeydir. Ayrýca tek bir silahýn tek baþýna savaþý kazandýrmayacaðý konusunda da net olmalýyýz." ifadesini kullandý.

Rutte, ABD'den Ukrayna'ya saðlanan askeri yardýmlarýn büyüklüðüne iþaret ederek, "ABD ve liderleri, Ukrayna'nýn kendini savunma hakkýný desteklemek için 10 milyarlarca dolar harcadýlar. Açýk konuþalým, ABD'nin desteði olmasaydý Ukrayna bugün muhtemelen bir ülke olarak var olamazdý." deðerlendirmesinde bulundu.

- AVRUPA BÝRLÝÐÝ

Rutte, Avrupa Birliði'nin (AB) NATO'nun eþsiz ve temel ortaðý olduðunu, Ukrayna'yý desteklemekten karma tehditlerle mücadeleye kadar birçok alanda iþbirliðinin artýrýlmasý için çalýþacaðýný vurguladý.

AB tarafýndan savunmada özerk adýmlar atýlmasý hatýrlatýlarak, iþbirliðini somut olarak nasýl geliþtireceðinin sorulmasý üzerine Rutte, yeni AB Komisyonu'nda "savunma ve uzay" portföyünün oluþturulmasýnýn NATO'ya "paralel yapý kurmak" anlamýna gelmediðini belirtti.

Rutte, "Hem NATO hem de AB tarafýnda, NATO'yu tamamlayýcý ve onunla birlikte çalýþabilir nitelikte, daha yetenekli bir Avrupa savunmasýna önem verdiðimize dair açýk bir kabul var. AB tarafýndan da ayný þeyi duyuyorum. Kimse paralel yapýlar istemiyor. Kimse NATO'nun halihazýrda yaptýklarýnýn tekrarlanmasýný istemiyor. Dolayýsýyla bu konuda ayný fikirde olabileceðimizi düþünüyorum." açýklamasýnda bulundu.

"Ancak AB'nin de tüm bu politikalarý nasýl uygulayacaðýný düþünmesi gerektiði açýktýr." diyen Rutte, AB'nin savunma sanayisini güçlendirme amacýnýn kendisi için de önceliklerden biri olduðunun altýný çizdi.

- TERÖRLE MÜCADELE VE TÜRKÝYE'NÝN BEKLENTÝLERÝ

Rutte, "Güneydeki etkin bölgemizde istikrarý teþvik etmek için Orta Doðu, Kuzey Afrika ve Sahel bölgelerindeki ortaklarýmýzla etkileþimimizi artýracaðýz. Ülkelerimize ve halklarýmýza yönelik terör tehdidiyle mücadele etmek için daha fazlasýný yapmalýyýz." ifadelerini kullandý.

Türkiye'nin terörle mücadele ve müttefikler arasýnda ambargolarýn kaldýrýlmasýna iliþkin beklentileriyle ilgili bir soru üzerine Rutte, Hollanda Baþbakaný olarak görev yaptýðý süre boyunca Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile birlikte çalýþtýklarýný hatýrlattý.

Rutte, "Yakýn arkadaþ olduðumuzu ve terörle mücadele konusunda hemfikir olduðumuzu söyleyebilirim. Terörle mücadelenin NATO baðlamýnda da ele almamýz gereken bir konu olduðu açýktýr." dedi.

Terörle mücadelede Cumhurbaþkaný Erdoðan ile çalýþmaya "açýk" olduðunu dile getiren Rutte, "Bu konuda birlikte çalýþmamýz gerekiyor. Bunu yapacaðýz." diye konuþtu.

Rutte, müttefikler arasýndaki silah satýn alýmlarýnda sýnýrlama olmamasýnýn önemli olduðunu da vurgulayarak, "Bu konuda da bir hassasiyet var ve bu konuda da çalýþmamýz gerekiyor." deðerlendirmesini yaptý.

Mark Rutte görevi resmen devraldý

MSB duyurdu: Havadan Ýhbar Kontrol Uçaðý Romanya semalarýnda

"Türkiye olmadan imkansýz"

  • NATO Genel Sekreteri
  • Terörle Mücadele
  • Türkiye Ýþ Birliði