Güney Afrika'da yaþanan yaðma ve þiddet olaylarýnda ölü sayýsý 117'ye yükseldi
ABONE OL

Hükümetten yapýlan açýklamada, ülkenin Gauteng ve Kwazulu Natal eyaletlerinde yaþanan yaðma ve þiddet olaylarý neticesinde 117 kiþinin yaþamýný yitirdiði kaydedildi.

Olaylarla ilgili þimdiye kadar 2 bin 203 kiþinin gözaltýna alýndýðý bildirilen açýklamada, emniyet güçlerine destek olmak üzere görevlendirilen asker sayýsýnýn da 5 binden 10 bine yükseltildiði belirtildi.

- Kwazulu Natal'da istikrarsýzlýk sürüyor

Gauteng'de bugün olaylarýn yatýþtýðý görülürken, ülkenin en büyük kenti Johannesburg'da da hayat büyük oranda normale döndü.

Olaylarýn baþlangýç noktasý Kwazulu Natal'da ise istikrarsýzlýk sürüyor.

Güney Afrika'nýn Hint Okyanusu'na açýlan kapýsý Durban'da, yaðmalardan kurtulan marketlerin önünde yüzlerce metreyi bulan kuyruklar oluþuyor.

Yaðmalar nedeniyle ürün tedarik zincirinde yaþanan aksaklýklar, gýda ve akaryakýt kýtlýðý tehdidini de beraberinde getiriyor.

Eyaletin birçok bölgesinde elektrik kesintileri devam ediyor. Ülkenin en büyük elektrik saðlayýcý firmasý Eskom, eyalet genelinde onarým çalýþmalarý yürütüyor.

- Olaylarýn çýkýþ noktasý: Jacob Zuma

Güney Afrika'yý 2009-2018'de yöneten Jacob Zuma'nýn, devlet bütçesinden þahsi harcamalar yaptýðý öne sürülmüþtü.

Zuma'nýn, 1999'da Güney Afrika ile Fransýz Thales firmasý arasýndaki milyar dolarlýk silah anlaþmasýnýn imzalanmasý için rüþvet aldýðý da iddia edilmiþti.

Ýlk kez 2005'te savcýlar tarafýndan yolsuzlukla suçlanan Zuma hakkýndaki suçlamalar yýllar içinde düþürülmüþtü.

Zuma, yolsuzluk iddialarý nedeniyle partisinden gelen yoðun baskýlar sonucu 2018'de devlet baþkanlýðýndan istifa etmiþti.

Hakkýnda yolsuzluk, haraç, dolandýrýcýlýk, vergi kaçakçýlýðý ve kara para aklama dahil 16 ayrý suçlamadan davalarý devam eden Zuma, 29 Haziran'da Anayasa Mahkemesi tarafýndan mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasýna çarptýrýlmýþtý.

Zuma, mahkemenin aldýðý bu karara karþý dirense de 7 Temmuz'da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmuþtu.

79 yaþýndaki eski Cumhurbaþkaný, nakledildiði Estcourt Cezaevi'nde, Kovid-19 önlemleri kapsamýnda 14 günlük karantinaya alýnmýþtý.

9 Temmuz'da Zuma'nýn serbest býrakýlmasý talebiyle gerçekleþtirilen gösteriler kýsa sürede yaðma ve þiddet olaylarýna dönüþmüþtü.