Güney Kore, istifa eden yaklaþýk 9 bin doktorun görevlerine geri dönmesi talimatý verdi
ABONE OL

Yonhap'ýn haberine göre, Saðlýk ve Refah Bakaný Ýkinci Yardýmcýsý Park Min-soo, basýna yaptýðý açýklamada, dün gece itibarýyla ülkedeki 13 bin stajyer doktordan 8 bin 820'sinin istifasýný sunduðunu, bunlarýn 7 bin 810'unun görev yerlerini terk ettiðini belirtti.

Ýstifalarýn hiçbirinin kabul edilmediðini aktaran Park, hükümetin doktorlarýn iþe geri dönmeleri için resmi talimat yayýmladýðýný duyurdu.

Park, "Týbbi personelin temel sorumluluðu, insanlarýn hayatý ve saðlýðýyla ilgilenmektir. Bir kez daha belirtmek istiyorum, bunu tehdit eden hiçbir kolektif eylem meþrulaþtýrýlamaz." ifadesini kullandý.

Hükümetin, doktor ve diðer týbbi personelin göreve geri dönme talimatýna uymayan personel hakkýnda iþlem baþlatabileceðini kaydeden Park, görev yerlerini terk eden doktorlara "diyalog" çaðrýsýnda bulundu.

STAJYER DOKTORLAR, TALÝMATIN GERÝ ÇEKÝLMESÝNÝ ÝSTEDÝ

Stajyer doktorlar da hükümetin söz konusu talimatla kendilerine gözdaðý vermeyi amaçladýðýný söyleyerek, talimatýn geri çekilmesini istedi.

Saðlýk Bakanlýðýnca yapýlan açýklamada da konuyla ilgili 58 þikayet alýndýðý bildirildi.

Hükümet, protestolara karþýn askeri hastaneleri kamuya açarken, kamuya ait hastanelerde çalýþma saatlerini artýrdý, acillerin de 7/24 çalýþmasýna karar verdi.

Güney Kore'deki týbbi kanunlara göre, hükümet, kamu saðlýðý konusunda kaygý duyulacak bir durum varsa doktorlar ve diðer týbbi personelin göreve geri dönmesi talimatý yayýmlayabiliyor.

Talimata uymayan personel, 3 yýla kadar hapis ya da yaklaþýk 696 milyar Türk lirasý para cezasýnýn yaný sýra týp lisanslarýnýn feshiyle karþý karþýya kalabiliyor.

TIP ÖÐRENCÝLERÝNÝN SAYISINDA ARTIÞ

Saðlýk ve Refah Bakanlýðý, kýrsal ve önemli týbbi alanlarda saðlýk hizmetlerinin eksikliði sebebiyle týp fakültesi kontenjanlarýnýn 2 bin kiþi artýrýlmasýna karar vermiþti.

Bunun üzerine ülkedeki yüzlerce doktor, baþta baþkent Seul olmak üzere birçok þehirde, hükümetin planýna karþý "týbbi eðitim ve hizmet kalitesinin bozulacaðý" gerekçesiyle protesto düzenlemiþti.

Dünyanýn en düþük doðum oranlarýna sahip Güney Kore, hýzla yaþlanan toplum nedeniyle týbbi hizmetlere talebin artmasýna raðmen geliþmiþ ülkeler içerisinde nüfusa oranla en düþük doktor sayýsýna sahip olanlar arasýnda yer alýyor.

Ülkede 13 bine yakýný stajyer, 140 binden fazla doktor bulunuyor.