Güney Kore: Kuzey Kore, ülkeler arasýndaki yollarý patlatmaya hazýrlanýyor olabilir
ABONE OL

Yonhap'ýn haberine göre, Güney Kore Genelkurmay Baþkanlýðý Sözcüsü Lee Sung Joon, günlük basýn toplantýsýnda açýklamalarda bulundu.

Lee, ülkenin kuzeyinde bulunan ve kullanýlmayan "Koreler arasý" yollara Kuzey Kore'nin monitörler döþediðini söyledi.

Kuzey Kore'nin yollarý "patlatmaya hazýrlandýðýna iþaret eden" bazý faaliyetler yürüttüðünü öne süren Lee, patlamanýn "en erken bugün" meydana gelebileceðini ifade etti.

Lee, Kuzey Kore'nin uzay roketi fýrlatma testi yapabileceðini de belirterek, Pyongyang yönetiminin, Seul yönetimi üzerinde "baskýsýný artýrmak için küçük provokasyonlara" baþvurabileceðini kaydetti.

Kuzey Kore Halk Ordusundan yapýlan açýklamada, "birincil düþman devlet" olarak tanýmladýðý Güney Kore'yle aralarýndaki kara ve demir yolu baðlantýlarýnýn kesileceði duyurularak, "Ordumuzun sýnýrý kalýcý olarak kesmesi ve kapatmasý mevcut durumda savaþý önlemeye ve ülkenin güvenliðini saðlamaya yönelik bir öz savunma tedbiridir." ifadesi kullanýlmýþtý.

Güney Kore Birleþme Bakanlýðý, Kuzey Kore'nin aldýðý bu kararý "þiddetle" kýnamýþtý.

Daha sonra, dün, Kuzey Kore'nin, güney sýnýrýndaki topçu birliklerine, Güney Kore'den gelecek insansýz hava araçlarýna (ÝHA) ateþ emri verdiði bildirilmiþti.

Ýki ülke arasýnda bir süredir "çöp balonu" ve "ÝHA" gerilimi týrmanýyor.