Güney Kore'de doktorlarýn greve gitme kararý sonucu saðlýk hizmetlerinde aksaklýklar yaþandý
ABONE OL

Yonhap ajansýnýn haberine göre, týp öðrencilerinin sayýsýnýn artýrýlmasýna yönelik hükümet kararýný protesto eden asistan ve stajyer doktorlar, yarýn greve gitme kararý aldý.

Seul'deki en büyük 5 hastanede görev yapan ve buradaki kadrolarýn yüzde 40'ýný oluþturan stajyer doktorlarýn greve gitme kararý almasý üzerine hastalarýn ameliyat ve muayene iþlemlerinde ertelenmeler yaþandý.

Saðlýk ve Refah Bakaný Ýkinci Yardýmcýsý Park Min-soo, doktorlardan görevlerine geri dönmelerini isteyerek, hükümetin mevcut saðlýk sistemini iyileþtireceðini ancak kontenjan artýrma kararýndan geri dönmeyeceðini ifade etti.

Saðlýk ve Refah Bakanlýðý, göreve dönmeyi reddeden doktorlarýn 3 yýla kadar hapis cezasý alabilecekleri ve lisanslarýnýn iptal edilebileceði uyarýsýnda bulundu.

TIP ÖÐRENCÝLERÝNÝN SAYISINDA ARTIÞ

Saðlýk ve Refah Bakanlýðý, kýrsal ve önemli týbbi alanlarda saðlýk hizmetlerinin eksikliði sebebiyle týp fakültesi kontenjanlarýnda artýþ yapýlmasýna karar vermiþti.

Bunun üzerine ülkedeki yüzlerce doktor 15 Þubat'ta, baþta baþkent Seul olmak üzere birçok þehirde, týp fakültesi kontenjanlarýnýn 2 bin artýrýlmasýna yönelik hükümet planýna karþý protesto düzenlemiþti.

Doktorlar, hükümetin planýna karþý "týbbi eðitim ve hizmet kalitesinin bozulacaðý" gerekçesiyle ülke çapýnda eylemler düzenlerken, Kore Tabipler Birliði (KMA), ulusal greve gidecekleri konusunda uyarýda bulunmuþtu.

Dünyanýn en düþük doðum oranlarýna sahip Güney Kore, hýzla yaþlanan toplum nedeniyle týbbi hizmetlere talebin artmasýna raðmen, geliþmiþ ülkeler arasýnda nüfus büyüklüðüne oranla en düþük doktor sayýsýna sahip olanlar arasýnda yer alýyor.