Güney Kore'den casus uydu olayý ardýndan 11 kiþiye yaptýrým
ABONE OL

Yonhap'ýn haberine göre, Güney Kore Dýþiþleri Bakanlýðý, tepki ve kýnamalara raðmen Kuzey'in "Malligyong-1" isimli casus uyduyu uzaya fýrlatmasýna iliþkin açýklama yaptý.

Açýklamada, söz konusu tek taraflý yaptýrýmlarýn, Pyongyang'ýn yörüngeye askeri casus uydu fýrlatmasýnýn ardýndan uydu ve balistik füze geliþtirme faaliyetlerinde yer alan ve bu faaliyetlere malzeme tedarikinde bulunan 11 Kuzey Koreliyi kapsadýðý belirtildi.

Öte yandan, ABD Hazine Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, Pyongyang'ýn casus uydu fýrlatmasýna karþýlýk Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarýndan oluþan "Kimsuky" grubuna ve kitle imha silahlarý programlarýný destekleyen kiþilere yaptýrým uygulayacaðýný bildirdi.

KÝM JONG-UN, HERHANGÝ BÝR "PROVOKASYONA" KARÞI ASKERÝ HAZIRLIK EMRÝ VERDÝ

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, casus uydu fýrlatýlmasýnýn ardýndan bölgede artan "gerginlik ve provokasyonlar" nedeniyle askeri hazýrlýk emri verdi.

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansýnýn (KCNA) haberine göre, Kim, orduyu "düþmanýn herhangi bir provokasyonuna" karþý hazýr olmaya çaðýrarak, ülkenin Güney sýnýrýna "daha güçlü ve yeni silahlar" yerleþtirme taahhüdünde bulundu.

KUZEY KORE'NÝN CASUS UYDU FIRLATMA GÝRÝÞÝMLERÝ

Kuzey Kore, 31 Mayýs'ta askeri casus uydu fýrlatma giriþiminde bulunmuþ; deneme, taþýyýcý roket sistemindeki arýza nedeniyle baþarýsýz olmuþtu. Pyongyang yönetimi, bu denemeyi yýlýn ilk yarýsýndaki "en ciddi hata" olarak tanýmlamýþtý.

Kuzey Kore, uluslararasý kýnamalara raðmen kýsa sürede uydunun yeniden "doðru þekilde" fýrlatýlacaðýný duyurmuþtu.

Pyongyang yönetimi, 23 Aðustos'ta da ikinci casus uydu fýrlatma denemesi yapmýþ ancak bunun da baþarýsýz olduðunu açýklamýþtý. Kuzey Kore, bu baþarýsýz giriþimin ardýndan ekimde yeniden deneme yapýlacaðýný bildirmiþti.

Kuzey Kore, 21 Kasým'da güneye doðru casus uydu taþýyan bir roket fýrlatmýþ, ülke yetkilileri, "Malligyong-1" uydusunun baþarýyla yörüngeye yerleþtiðini bildirmiþti.