Güney Kore'den, KADIZ alanýna giren Çin ve Rusya uçaklarý için uyarý
ABONE OL

Yonhap'ýn haberine göre, Güney Kore Savunma Bakanlýðý, KADIZ'a giren Çin ve Rus uçaklarýna iliþkin açýklama yaptý.

Açýklamada, Savunma Bakanlýðýndan Uluslararasý Politika Direktörü Lee Seong-Bom'un, Çin ve Rusya'nýn Seul'deki askeri ataþeleriyle telefonda görüþerek olayla ilgili "endiþelerini" dile getirdiði belirtildi.

Bakanlýðýn, "hassas bölgelere izinsiz girdiði" ifade edilen uçaklar nedeniyle "üzüntü duyduðu" kaydedilen açýklamada, Çin ve Rusya'ya bölgede "gerginliðe sebep olabileceði için olayýn tekrarlanmamasý amacýyla uygun tedbirler almalarý" uyarýsý yapýldý.

Güney Kore Genelkurmay Baþkanlýðýndan yapýlan yazýlý açýklamada, dün 2 Çin ve 4 Rus uçaðýnýn Ulleung Adasý'nýn kuzeyinde KADIZ'a girdiðinin belirlendiði belirtilmiþti.

Uçaklarýn ülkenin hava sahasýný ihlal etmediði bilgisine yer verilen açýklamada, Güney Kore'nin önlem amaçlý bölgeye savaþ uçaklarý sevk ettiði bildirilmiþti.

ADIZ

Uluslararasý hukukta tanýmý bulunmayan ve herhangi bir uluslararasý otorite tarafýndan denetlenmeyen Hava Savunma ve Tanýmlama Sahasý (ADIZ) genelde ülkelerce tek taraflý ilan ediliyor.

Tanýmlama sahasý, ülkenin tanýmlý hava sahasýný ihlal niyeti olmayan sivil uçaklarý kapsamýna almýyor ancak bölgeye giren askeri uçaklar, potansiyel tehdit olarak deðerlendirilerek uyarýlýyor.