Güney Kore'den ''Kuzey Kore'' iddiasý: Yazýn faaliyete geçebilir
ABONE OL

Güney Kore Savunma Bakaný Shin Won-sik, Kuzey Kore'deki Nükleer Araþtýrma Merkezi'nin faaliyetlerine iliþkin açýklama yaptý.

Nükleer reaktörlerin deneme aþamasýnda olduðunu ileri süren Shin, 2024'ün yaz aylarýnda yeni nükleer reaktörün resmi olarak faaliyete geçeceðini savundu.

Shin, 2023'ün yaz aylarýnda Kuzey Kore'deki reaktörün soðutma sisteminde faaliyetlerin tespit edildiðini de öne sürdü.

- UAEA, REAKTÖRÜN ÇALIÞTIRILMAYA BAÞLANDIÐINI DUYURMUÞTU

Uluslararasý Atom Enerjisi Ajansý (UAEA), Kuzey Kore'nin Yongbyon Nükleer Araþtýrma Merkezi'ndeki 2'inci nükleer reaktörü olan Hafif Su Reaktörü'nün çalýþtýrýlmaya baþlandýðýný gösteren verilerin gözlemlendiðini duyurmuþtu.

UAEA Baþkaný Rafael Mariano Grossi, daha önce de Yongbyon'daki Hafif Su Reaktörü ve çevresinde artan düzeyde hareketlilik gözlemlediklerini, ekimde söz konusu reaktörün soðutma sisteminden güçlü oranda su tahliyesinin yapýldýðýnýn tespit edildiðini, bu gözlemlerin de Hafif Su Reaktörü'nün iþletilmeye baþlanmasýyla tutarlý olduðunu ifade etmiþti.

Grossi, diðer reaktörler gibi Hafif Su Reaktörü'nün de plütonyum üretebileceðini, bunun endiþe kaynaðý olduðunu kaydetmiþti.

- KUZEY KORE'NÝN TARTIÞMALI NÜKLEER ARAÞTIRMA MERKEZÝ

Kuzey Kore'nin tartýþmalý Yongbyon Nükleer Araþtýrma Merkezi 1965'te Sovyetler Birliði'nin yardýmýyla inþa edilmiþti.

Daha sonra Kuzey Kore'nin nükleer programýný görüþmek üzere Güney Kore, Japonya, Çin, Rusya ve ABD'den oluþan ve "6 Taraflý Görüþmeler" adý verilen oluþum, 2007'de tesisin faaliyetlerine son verilmesini kararlaþtýrmýþ ancak daha sonra Kuzey Kore ve ABD arasýnda yaþanan anlaþmazlýk nedeniyle tamamen imha edilmesi planlanan tesisin 2008'de yeniden canlandýrýlacaðý Pyongyang yönetimi tarafýndan açýklanmýþtý.

UAEA, 2014'te söz konusu tesisteki ilk nükleer reaktörün faaliyete geçtiðini duyurmuþtu.