Güney Kore'den Kuzey Kore'ye ''balon'' misillemesi
ABONE OL

Kuzey Kore ve Güney Kore arasýnda son günlerde artan gerginlik bölgede tedirginliðe neden olurken, Güney Koreli aktivistlerden Pyongyang yönetimini kýzdýracak bir hamle daha geldi. Özgür Kuzey Kore Savaþçýlarý (FFNK) adlý bir grup, misilleme olarak Kuzey Kore'ye propaganda malzemeleri taþýyan 10 balon gönderildiðini açýkladý. FFKN Baþkaný Park Sang-hak, bugün sabaha karþý Seul'ün kuzeyindeki Pocheon þehrinden uçurulan balonlarýn 200 bin propaganda broþürü, dolar banknotlarý ve içinde K-pop þarkýlarý yüklü olan USB bellekler taþýdýðýný söyledi.

"KUZEY KORE'NÝN TEHDÝTLERÝNE BOYUN EÐMEYECEÐÝZ"

Güney Kore Devlet Baþkaný Yoon Suk Yeol ise baðýmsýzlýk savaþýnda hayatýný kaybedenlerin anýldýðý 6 Haziran Anma Günü kapsamýnda yaptýðý konuþmada, Kuzey Kore'nin ülkesine çöp taþýyan balonlar göndermesine sert tepki gösterdi. "Kuzey Kore Sarý Deniz'deki topçu atýþlarý ve füze denemelerinin ardýndan normal bir ülkenin utanç duyacaðý alçakça eylemlerde bulundu" diyen Yoon "Hükümetimiz, Kuzey Kore'nin tehditlerine asla boyun eðmeyecektir" ifadelerini kullandý. Kuzey Kore'nin tehditlerine karþý tetikte olacaklarýný belirten Yoon, "Askeri hazýrlýðýmýzý sürdürecek ve provokasyonlara kararlý ve ezici bir þekilde karþýlýk vereceðiz. ABD ile daha da güçlendirilmiþ ittifak ve uluslararasý toplumla iþ birliði temelinde, halkýmýzýn özgürlüðünü ve güvenliðini kararlýlýkla savunacaðýz" þeklinde konuþtu.

GERÝLÝM TIRMANMIÞTI

Kuzey Kore, Güney Koreli aktivistlerin balonlarla ülkeye propaganda broþürleri göndermesine tepki olarak, çöp taþýyan yaklaþýk bin balonu Güney Kore'nin sýnýr bölgelerine göndermiþti. Geliþmelerin ardýndan Kuzey Kore'yi "sert tedbirler" alýnacaðý konusunda uyaran Güney Kore hükümeti, 2018 yýlýnda imzalanan askeri gerilimleri azaltmaya yönelik anlaþmayý tamamen askýya aldýðýný açýklamýþtý. Son olarak çöp taþýyan balonlarýn gönderimini durduran Pyongyang yönetimi, Güney Koreli aktivistlerin balonlarla propaganda broþürleri göndermeyi sürdürmesi halinde misliyle karþýlýk verileceði uyarýsýnda bulunmuþtu.