Amerikan Newsweek dergisine röportaj veren Güney Kore Devlet Baþkaný Yoon, ülkesinin Kore Savaþý'ndan bu yana "Kuzey'den gelen tehditlere karþý" ordusunu geliþtirdiðini ifade etti.
Yoon, Kuzey Kore ordusunun konvansiyonel kabiliyetlerinin Güney'e kýyasla "çok daha düþük" olduðunu, Pyongyang'ýn "bu yüzden nükleer kabiliyetini artýrmaya çalýþtýðýný" belirtti.
GÜVENLÝK TEHDÝDÝ UYARISIBazý anketlere göre Güney Kore kamuoyunun yüzde 60-70'inin nükleer silah temin edilmesini desteklediðini aktaran Yoon, Güney'in nükleer silaha sahip olmasýnýn "Japonya ve Tayvan'ýn da nükleer silah temin etmesine neden olabileceði ve bunun da bölgede daha büyük bir güvenlik tehdidi oluþturacaðý" deðerlendirmesinde bulundu.
RUSYA-UKRAYNA SAVAÞI
Pyongyang'ýn Rusya'ya destek için Ukrayna'ya asker göndermesinin "savaþý týrmandýrarak küresel güvenliði tehlikeye atabileceðini" savunan Yoon, Kuzeyli askerlerin savaþta deneyim kazanmasýnýn ya da Moskova'nýn Pyongyang'a geliþmiþ askeri teknoloji saðlamasýnýn, Güney Kore'nin "ulusal güvenliðine büyük bir tehdit oluþturacaðýný" belirtti.
ABD-GÜNEY KORE NÜKLEER CAYDIRICILIK PLANI
ABD ve Güney Kore, 11 Temmuz'da NATO Liderler Zirvesi marjýnda "Kuzey Kore'nin artan nükleer ve füze tehditlerine karþý" iþbirliðini geliþtirmek için ortak nükleer caydýrýcýlýk planýna imza atmýþtý.
Beyaz Saray'dan yapýlan açýklamaya göre, Yoon ve ABD Baþkaný Joe Biden, planýn, "etkili nükleer caydýrýcýlýk politikasýnýn sürdürülmesi ve güçlendirilmesine" katký saðlayacaðýný belirtmiþti.
Yoon, planýn imzalanmasýnýn ardýndan 16 Temmuz'da yaptýðý açýklamada, Güney Kore-ABD iþbirliðinin "nükleer temelli" bir ittifaka yükseldiðini ifade etmiþti.