Güney Kore'nin ilk casus uydusu Falcon-9 roketi ile uzaya fýrlatýldý
ABONE OL

Kuzey Kore'nin ilk askeri casus uydusunu yörüngeye göndermesinin ardýndan ayný adým Güney Kore'den geldi. Güney Kore Savunma Bakanlýðý'ndan yapýlan açýklamada, ülkenin ilk yerli askeri casus uydusunun SpaceX'e ait Falcon-9 roketi ile ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden saat 10.19'da fýrlatýldýðý duyuruldu. Uydunun yaklaþýk 4 dakika sonra yörüngeye yerleþtiði, saat 11.37'de yer istasyonuyla baþarýlý bir þekilde iletiþim kurduðu kaydedildi. Açýklamada, "Askeri casus uydusunun baþarýyla fýrlatýlmasýyla birlikte ordumuz baðýmsýz istihbarat, gözetleme ve keþif kabiliyetlerini güvence altýna almýþtýr"

ifadeleri kullanýldý. Kuzey Kore ile etkin rekabet için baðýmsýz gözetim ve keþif yeteneklerinin en üst düzeye çýkarýlacaðý vurgulandý. Seul'ün 2025 yýlýna kadar uzaya 4 askeri casus uydusu daha göndermeyi planladýðý belirtildi.

KUZEY KORE YÖRÜNGEYE UYDU GÖNDERMÝÞTÝ

Kuzey Kore geçtiðimiz 21 Kasým'da ilk askeri casus uydusunu yörüngeye göndermiþ, geliþme Kore Yarýmadasý'ndaki gerilimi artýrmýþtý. Seul, tepki olarak 2018 yýlýnda Kuzey Kore ile askeri gerilimleri azaltmak üzere imzalanan askeri anlaþmayý kýsmen askýya alýrken, Pyongyang da anlaþmadan çekildiðini duyurmuþtu. Kuzey Kore son olarak ABD ve Güney Kore'deki önemli askeri üsleri ve hükümet binalarýný görüntülemeyi baþardýðýný iddia etmiþti.