Güney Sudan ve Rusya'dan ortak karar
ABONE OL

Güney Sudan Devlet Baþkaný Salva Kiir Mayardit ile Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, iki ülke arasýnda enerji alanýnda iþbirliðinin geliþtirilmesi konusunda mutabýk kaldý.

Kiir, resmi ziyarette bulunduðu Moskova'da mevkidaþý Putin ile ticaret, yatýrým, enerji ve diðer sektörlerdeki iki ülkenin mevcut iliþkilerinin güçlendirilmesi konusunda anlaþtý.

Görüþmede 2024'te Güney Sudan'da yapýlacak devlet baþkanlýðý seçimleri, ülkedeki siyasi ve güvenlik sorunlarý ele alýndý.

Afrika'da barýþ ve güvenlik ile uluslararasý meseleler de görüþüldü.

- "ÇEÞÝTLÝ ALANLARDA PEK ÇOK ÝYÝ FIRSATIMIZ VAR"

Rusya'nýn, Güney Sudan'ýn iç siyasi sorunlarýnýn çözülmesine ve güvenliðinin saðlanmasýna yardýmcý olacaðýný belirten Putin, "Bu alanda sizi desteklemek için elimizden geleni yapacaðýz." dedi.

Ýki ülke arasýnda ticaret, yatýrým, enerji ve diðer sektörlerdeki mevcut iliþkilerin güçlendirilmesi için iþbirliðinin saðlanacaðýný vurgulayan Putin, Rus þirketlerinin katýlýmýyla Güney Sudan'da petrol rafinerilerinin geliþtirilmesinin iki ülke baðlarýný daha da güçlendireceðini dile getirdi.

Putin, "Bu, sadece bir baþlangýç. Enerji dahil olmak üzere çeþitli alanlarda pek çok iyi fýrsatýmýz var." ifadelerini kullandý.

Güney Sudan Devlet Baþkaný Kiir de küresel sistemin, hiçbir ülkenin tek baþýna hayatta kalamayacaðýný ve baþarýlý olmayacaðýný dikte ettiðini belirterek, "Güçlü dostlara ihtiyacýmýz var ve siz de onlardan birisiniz." dedi.

Rusya'yý ikinci kez ziyaret eden Güney Sudan Devlet Baþkaný Kiir, 2019'da düzenlenen "Rusya-Afrika Zirvesi"ne de katýlmýþtý.

  • güney sudan enerji
  • rusya iþbirliði
  • seo uyumlu