Gürcistan: Rusya ile anlaþmazlýðýn barýþçýl çözümü, önceliklerden biridir
ABONE OL

Baþbakan Kobakhidze, 26 Ekim'de düzenlenecek genel seçimler öncesi iktidar partisi Gürcü Hayali tarafýndan hazýrlanan seçim programýnýn sunumunu yaptý.

Baþkent Tiflis'teki programda konuþan Kobakhidze, Gürcistan'ýn dýþ politikasýnýn öncelikleri konusunda deðerlendirmelerde bulundu.

Son dönemde ülkesinin ABD ve Avrupa Birliði (AB) ile iliþkilerinde yaþanan "sorunlarýn" çözüm yollarý üzerinde konuþan Kobakhidze, "En önemli ulusal görevimiz, ABD ve AB ile iliþkilerimizi yeniden baþlatmaktýr." dedi.

Mevcut iliþkilerden memnun olmadýðýný kaydeden Kobakhidze, "Ýliþkileri yenilemek için tarafýmýzca tüm adýmlar atýlýyor ve gelecek yýl Ukrayna'daki savaþ bittikten sonra, hem ABD hem de AB yönünde iliþkilerin yeniden baþlatýlmasýný saðlayacak ilgili adýmlarýn atýlacaðýndan eminiz." deðerlendirmesinde bulundu.

Ülkesinin NATO ve AB ile entegrasyonunun dýþ politikada öncelikli konulardan olduðuna dikkati çeken Kobakhidze, Gürcistan'ýn 2030'da tam AB üyeliði için hazýr olacaðýný söyledi.

- "Gelecekte bu iliþkilerin derinleþmesi için her þey yapýlacaktýr"

Gürcistan'ýn komþu ülkelerle iliþkilerini daha da güçlendirilmesi gerektiðini söyleyen Kobakhidze, "Komþuluk politikasýna gelince Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye ile olaðanüstü iyi komþuluk iliþkilerimiz ve stratejik ortaklýðýmýz var. Gelecekte bu iliþkilerin derinleþmesi için her þey yapýlacaktýr." dedi.

Gürcistan'dan tek taraflý baðýmsýzlýðýný ilan eden, Rusya'nýn desteklediði Abhazya ile Güney Osetya bölgelerini tanýyan ülkelerin sayýsýnýn sadece 4 olduðunu ifade eden Kobakhidze, bu sayýnýn Gürcistan Dýþiþleri Bakanlýðýnýn baþarýsý sayesinde artmadýðýný vurguladý.

Gürcistan olarak bölgede barýþ politikasýný uygulamaya devam edeceklerini dile getiren Kobakhidze, "Pragmatik politika ve Rusya ile anlaþmazlýðýn barýþçýl çözümü ana önceliklerden biridir." görüþünü paylaþtý.